Počinje nova sezona besplatnih treninga na Đačkom igralištu

Počinje nova sezona besplatnih treninga na Đačkom igralištu

Popularna Fejsbuk grupa "Free treninzi Đačko Novi Sad", koja okuplja ljubitelje sporta, od trećeg aprila, od 18 sati, ponovo kreće sa besplatnim treninzima na Đačkom igralištu. Ove godine u saradnji sa Savezom studenata Medicinskog fakulteta organizuju projekat besplatnog monitoringa vežbača.

Prema rečima Srboljuba Petkovića, trenera i jednog od osnivača ove grupe, monitoring će obuhvatiti određene medicinske i psihofizičke parametre.

- Sve će raditi volonteri sa fakulteta. Za one koji žele da učestvuju u ovom programu, uslov je da se testiraju (puls, krvni pritisak, šećer) pre sezone i da posle toga dolaze na vežbe minimum dva puta nedeljno tokom narednih šest nedelja. Nakon mesec i po dana ponovo će se testirati. Ovo je posebno interesantno za ljude koji imaju problema sa zdravljem. Moći će da vide rezultate vežbanja i to će ih motivisati da nastave sa sportskim aktivnostima. Ova akcija će početi 10. aprila i trajaće do 1. septembra i u njoj mogu da učestvuju osobe od 18 do 55 godina. Dodatne informacije se mogu naći na Fejsbuk stranici grupe, a zainteresovani treba da se jave sa osnovnim podacima u inboks – objašnjava Petković.

Srboljub Petković

Treninzi će se održavati pet puta nedeljno i biće prilagođeni svim učesnicima.

- Krenućemo laganim tempom zbog osoba koje nisu u kondiciji i postepeno ćemo intenzivirati vežbe. Biće to kombinacije kardio treninga, HIITA (intervalni trening visokog intenziteta), krosfita, funkcionalnih treninga i trčanja. Takođe, vikendom ćemo organizovati trčanje po šumi. U početku će to biti relacije od tri do pet kilometara, a kasnije ćemo povećavati razdaljinu – kaže Srboljub Petković.

Koliko je ova Fejsbuk grupa popularna govori i podatak da je prati preko 3.500 korisnika društvene mreže. Stevan Dražić, takođe trener u ovoj grupi, tvrdi da prema njihovoj evidenciji oko hiljadu vežbača cirkuliše aktivno.

- Prošle godine u proseku je dolazilo oko sto ljudi, a najviše smo ih imali 120 na treningu. Neki dolaze redovno, neki povremeno, a bude i onih koji dođu samo nekoliko puta. Sa mnogima smo preko jeseni i zime nastavili sa vežbama u sali teretane Gimnas, gde smo jedino plaćali za zakup prostorija -  objašnjava Dražić.

Stevan Dražić

Fejsbuk grupa "Free treninzi Đačko Novi Sad" osnovana je pre dve godine. A sve je počelo sa idejom da se pomogne Srboljubu Petkoviću kome je pre sedam godina dijagnostikovano retko reumatsko oboljenje. U pitanju je Behtereva bolest koja napada hrskavicu tela i pojedine unutrašnje organe. Lek ne postoji, a samo redovno vežbanje usporava napredovanje bolesti. Ono što je počelo kao ideja za podršku bolesnom prijatelju, izraslo je u značajnu sportsku zajednicu, u kojoj uglavnom učestvuju mlađi ljudi. Mnogi od njih su na ovaj način sklopili nova prijateljstva.

Od osnivanja do danas, ova Fejsbuk grupa je organizovala i nekoliko humanitarnih treninga.

- Pre mesec dana smo u sali Gimnasa organizovali jednu takvu akciju za decu bez roditeljskog staranja. Svako od učesnika je priložio para koliko je želeo. Skupljali smo novac za dresove i lopte fudbalskim ekipama Dečjeg sela. Sledeći humanitarni trening  je zakazan za 6. maj na fudbalskom terenu u Kameničkom parku. Sad nam je cilj da im obezbedimo sredstva za nove patike. Mnogi su se već prijavili i očekujemo lep odziv – kaže Petković.

Pošto je nezaposlen, Srboljub Petković je maksimalno angažovan na promociji grupe „Free treninzi Đačko Novi Sad“.

- Dogovorili smo saradnju sa organizatorima Noćnog maratona koji se održava krajem juna. Tada ćemo pola sata pre početka takmičenja držati vežbe na Đačkom igralištu, a i učestvovaćemo u trci – priča Petković.

Iako do sada nisu imali previše sreće na konkursima za projektna finansiranja sportskih aktivnosti, sagovornici portala mojnovisad.com, ohrabreni popularnošću svoje Fejsbuk grupe i masovnošću treninga, planiraju nove projekte za afirmaciju sporta. Takođe, apeluju na pojedince i društveno odgovorne kompanije da podrže njihove treninge koji promovišu zdrav način života i socijalizaciju.

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
11
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

EPS raspored sahrana i ispraćaja bez struje porodilište isključenja struje servisne informacije novi sad Miloš Vučević almaško groblje havarija na vodovodu gradonačelnik Miloš Vučević novorođenčad matična knjiga rođenih servisne informacije raspored sahrana novi sad dunav gradsko groblje jkp lisje telep bebe horoskopski znaci RHMZ novosađani elektrovojvodina bez vode jkp novosadska toplana sahrane horoskop betanija radosne vesti novosadsko porodilište