Počinje popis nelegalnih objekata! Preuzmite obrazac i prijavite svoj objekat!

Počinje popis nelegalnih objekata! Preuzmite obrazac i prijavite svoj objekat!

Počinje popis nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji grada Novog Sada, a zakonom je data mogućnost da investitori nezakonito izgrađenih objekata mogu sami da podnesu Obaveštenja za evidentiranje. Obaveštenja se podnose u Mesnim zajednicama i na šalterima Pisarnica u Gradskoj kući i Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove počevši od sutra, 23. decembra 2015. godine, objavljeno je na zvaničnom sajtu Grada Novog Sada.

Zakon o ozakonjenju objekata, Sl. Glasnik RS, broj 96/2015, stupio je na snagu 27. 11. 2015. godine i normira popis nezakonito izgrađenih objekata, prema Programu popisa po zonama, odnosno celinama, koji na predlog građevinske inspekcije donosi načelnik opštinske, odnosno gradske uprave.

Popis i evidentiranje nezakonito izgrađenih objekata vrše građevinski inspektori ili komisije za popis nezakonito izgrađenih objekata, koje kao pomoćno radno telo mogu obrazovati jedinice lokalne samouprave.

Popis nezakonito izgrađenih objekata po Mesnim zajednicama, radiće se prema usvojenoj dinamici popisa, po kojoj svaka Mesna zajednica ima svoj određeni period popisa, tokom celokupnog popisa, o čemu će građani biti blagovremeno obavešteni putem sredstava javnog informisanja i putem Mesne zajednice.

Popis svih nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji Grada Novog Sada, prema Zakonu mora da se završi do 27. 11. 2016. godine.

Zakonom je data mogućnost da investitori nezakonito izgrađenih objekata mogu sami da podnesu Obaveštenja za evidentiranje nezakonito izgrađenog objekta (u daljem tekstu obaveštenja). Obrazac za popunjavanje je dostupan i na sajtu Grada Novog Sada.

Obaveštenja se podnose u Mesnim zajednicama i na šalterima Pisarnica u Gradskoj kući i Gradskoj upravi za urbanizam i stambene poslove počevši od 23. 12. 2015. Godine.

Podnosioce obaveštenja je potrebno informisati da će se popis izvršiti kad po dinamici popisa ta Mesna zajednica dođe red.

 

Investitori nelegalnih objekata koji NE TREBA da podnesu obaveštenje su oni koji:

1. su već podneli zahtev za legalizaciju

2. su podneli zahtev u Katastru po Zakonu o upisu prava svojine tzv.  „Veljinom“ zakonu

3. imaju objekat izgrađen pre 1968. Godine

4. imaju građevinsku dozvolu za objekat, ali nisu ishodovali upotrebnu dozvolu

5. imaju upotebnu dozvolu, ali nisu predali na uknjižbu

 

Obrazloženje zašto NE TREBA da podnose obaveštenje:

1. Ako su već podneli zahtev za legalizaciju - postupak legalizacije prelazi odmah u postupak ozakonjenja

2. Ako su podneli zahtev u Katastru po Zakonu o upisu prava svojine, tzv.  „Veljinom“ zakonu – zahtev prelazi odmah u postupak ozakonjenja

3. Imaju objekat izgrađen pre 1968. Godine – ovi objekti su legalni nema potrebe da se ozakonjuju

4. Imaju građevinsku dozvolu za objekat, ali nisu ishodovali upotrebnu dozvolu – podnose zahtev u Radničkoj 2 za izdavanje upotrebne dozvole u redovnom postupku

5. Imaju upotebnu dozvolu, ali nisu predali na uknjižbu – predaju zahtev za uknjižbu u Katastar

 

Za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti Odseku građevinske inspekcije

- Od 7 do 15 časova telefonom na broj 021/48 - 72 - 444

- Dispečer centru telefonom na broj 021/48 - 72 - 402; 021//48 - 72 - 403; 021/48 - 72 - 404

- Elektronskom poštom na adresu

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan