Počinje sezona ambrozije

Počinje sezona ambrozije

Ambrozija je počela da cveta ali, trenutno, u malim vrednostima. Međutim, stručnjaci napominju da je upravo sada momenat kada treba razmišljati o uništavanju ove biljke.

Mirjana Mitrović, rukovodilac monitoringa alergenog polena iz Agencije za zaštitu životne sredine kazala je za "Blic" da trenutno cvetanje ove korovske biljke još ne ugrožava građane, ali da je važno da se ona uništi pre nego što krene u intenzivnu fazu cvetanja.

Obično tek kada se to desi, onda se svi setimo da je uništavamo, a tada je to kontraproduktivna mera jer još više rasipamo polen – objašnjava Mitrović.

Kako je kazala, trenutno su aktuelni poleni trava, koprive koja je zašla u prekogranične vrednosti, kao i ostalih vrsta korova poput bokvice, pelina i štira koje, pak, nisu u vrednostima iznad normale.

Padavine koje su prethodne nedelje možda zasmetale pojedinima, svakako su pogodovale onima koji su na polen trava alergični. Upravo su kiše dosta uticale da opadnu vrednosti, te je i mali broj onih koji trenutno imaju probleme ove vrste, piše "Blic".

Mitrović savetuje osobama koje znaju da su alergične na korov ambrozije da budu sa lekarima u dogovoru desetak dana pre nego što polen u vazduhu uđe u kritične vrednosti i da krenu sa svojim terapijama.

Intenzivnije cvetanje se očekuje već od polovine avgusta, kaže ona, a druga polovina avgusta i ceo septembar je period kada su vrednosti, pogotovo u Vojvodini i Beogradu izuzetno iznad graničnih.

Povoljnija situacija je na Zlatiboru. Sa nadmorskom visinom ova biljka ima malo manju rasprostranjenost na šta utiče i specifična klima, vazdušno strujanje i te rosne kiše. Ima je i na Zlatiboru, ali primera radi, ako u Beogradu u jednom danu bude više od 900, na Zlatiboru bude 15 do 20 zrna, što je svakako za nekog ko je alergičan jako bitna razlika – ističe Mitrović,a prenosi "Blic".

SAVETI LEKARA
Kada je koncentracija polena povećana u vazduhu, lekari ne preporučuju provetravanje prostorija. Takođe, tada veš ne bi trebalo da sušiti napolju. Potrebno je nositi naočare za sunce koje smanjuju kontakt alergena s očima. Posle svake šetnje treba se presvući i oprati kosu pre spavanja, da bi se uklonio sav polen. Redovno treba prati ruke i ne dirati oči kad zasvrbe. Nos možete ispirati fiziološkim rastvorom.

 Detaljnije o borbi protiv ambrozije pročitajte OVDE.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Draganče

  pre 524 dana i 9 sati

  Ako polen leti 50 km od mesta cvetanja čemu bacanje para za uništavanje ambrozije po gradovima?

  Oceni komentar:
  0
  1