Podatak koji ohrabruje: U Srbiji sve zadovoljniji životom

Podatak koji ohrabruje: U Srbiji sve zadovoljniji životom

Prema istraživanju Demostata svaki drugi građanin Srbije zadovoljan je svojim životom, tri četvrtine građana kaže da živi dobro ili osrednje, naspram jedne četvrtine koja kaže da živi lošije.

"To je podatak koji ohrabruje, kao i podatak o broju onih koji su zadovoljni svojim životom i po tom nivou zadovoljstva se približavamo zapadnoevropskim zemljama", rekao je autor istraživanja sociolog Srećko Mihailović.

Takođe, kako je naveo, više od polovine, odnosno 54 odsto ispitanih građana Srbije ima nadu i osećanje pozitivne energije, naspram 40 odsto onih koje karakterišu zabrinutost, strah, pesimizam, nemoć...

O tome ko ima moć u Srbiji, osam od deset ispitanika smatra da su i moć i uticaj koncentrisani u liku i delu premijera Aleksandra Vučića, a odmah iza njega su po moći i uticaju MMF i Svetska banka.

Slede domaći kapitalisti i tajkuni, institucije EU, Skupština Srbije, mediji, strane ambasade, strane kompanije koje posluju u našoj zemlji zatim institucije države i društva, dok je predsednik Srbije na desetom mestu.

Istraživanje je pokazalo i da političkom scenom kao lider dominira Aleksandar Vučić, a kad je reč o partijama, SNS, iako je, prema rečima Mihailovića, izražena distanca prema politici i raširen antipartizam.

Polovina ispitanika smatra da je za Srbiju najbolje to što ima lidera kao što je Aleksandar Vučić, dok trećina ne misli tako, a u rangiranju lidera koji su bili na čelu Srbije u poslednjih 30-ak godina, na prvom je mestu Josip Broz Tito, dok je Vučić na drugom, Zoran Đinđić na trećem...

Dve trećine ispitanika slaže se sa tvrdnjom da je u zemlji stanje toliko teško da se može rešiti "jedino čvrstom rukom", ali Mihailović kaže da zabrinjava što je jedan od rezultata analize da je veliki broj autoritarno orijentisanih građana, čak tri petine njih.

Na sledećim predsedničkim izborima kandidat vladajućih stranaka imao bi devet puta veće šanse nego kandidat opozicije, a pet puta veće šanse nego svaki nezavisni kandidat, sledi iz istraživanja Demostata, a Mihailović kaže da je najveći broj građana sklon da glasa za predsedničkog kandidata kojeg predlože vladajuće stranke.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan