PODRŠKA: Tri milijarde dinara za razvoj preduzetništva u Srbiji

PODRŠKA: Tri milijarde dinara za razvoj preduzetništva u Srbiji

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije uputilo je juče mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama javni poziv za dodelu bespovratne pomoći za širenje poslovanja, investicije u proizvodnju i unapređenje tehnoloških procesa.

Ova podrška se pruža privrednicima u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte, koji predstavlja kombinaciju 20 odsto bespovratnih sredstava države i 80 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Za njegovu realizaciju resorno ministarstvo je opredelilo 600.000.000 dinara bespovratnih sredstava, dok ukupna kreditna sredstva Fonda za razvoj iznose 2.400.000.000 dinara.

Sredstva opredeljena Programom mogu se koristiti za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju i kupovinu proizvodnog ili poslovnog prostora, ukoliko je u sastavu proizvodnog prostora.

Takođe, može se koristiti i za kupovinu proizvodne opreme, nove ili polovne, ne starije od pet godina (uključujući dostavna vozila koja služe za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva uključena u proces proizvodnje), kao i za nabavku softvera i druga nematerijala ulaganja.

Preduzećima će biti pružena i finansijska podrška za trajna obrtna sredstva, koja mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog investicionog ulaganja.

Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte predstavlja podršku privrednicima u cilju povećanja proizvodnje, izvoza i zapošljavanja, kao i uključivanja domaćih privrednika u lance dobavljača velikih sistema.

Programom se smanjuju rizici finansiranja razvoja malih i srednjih preduzeća i utiče na povećanje njihove konkurentnosti.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani privrednici mogu naći na sajtu www.privreda.gov.rs, dodaje se u saopštenju.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosađani isključenja struje intervju Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu bebe novorođenčad klisa raspored sahrana novi sad isključenje vode izmena režima saobraćaja betanija gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bez vode Isključenje struje elektrovojvodina jkp novosadska toplana raspored sahrana i ispraćaja horoskop novosadsko porodilište JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje bez struje izmena trase autobusa servisne informacije JGSP "Novi Sad" mural sahrane novi sad novosadska policija