Podstiče se natalitet u NS: Prvorođenčetu 20.000 dinara

Podstiče se natalitet u NS: Prvorođenčetu 20.000 dinara

U nastavku višegodišnje aktivne pronatalitetne politike, ove godine je u gradskom budžetu za ostvarivanje mera finansijske podrške porodicama sa decom planirano izdvajanje bezmalo 244 miliona dinara, što je iznos približan lanjskom.

Kako prenose "Večernje novosti", finansijska pomoć roditeljima i deci biće realizovana kroz više različitih programa i raspoređena na ukupno 14.900 korisnika, precizirano je u odluci usvojenoj minule nedelje na 23. sednici Skupštine grada.

- Roditeljski dodatak za prvo dete, novčana pomoć trojkama, besplatan boravak dece u predškolskoj ustanovi, pomoć u školovanju darovitih učenika i studenata, kao i druge mere, veoma su važne u oblasti socijalne zaštite i brige o porodici i deci na području grada – istakao je Tihomir Nikolić, član Gradskog veća.

Nikolić je, obrazlažući odbornicima predlog odluke, napomenuo da bi ukupan iznos sredstava za podršku porodicama sa decom mogao da bude osetnije povećan u budžetu za sledeću godinu.

- Pomoć za novorođenčad iznosi ukupno 43,9 miliona dinara, a tom merom je ove godine obuhvaćeno ukupno 2.101 dete – saopštio je Nikolić, precizirajući da gradski roditeljski dodatak za prvo dete iznosi 20.000 dinara, dok je takođe jednokratna pomoć za trojke planirana na 100.000 dinara po porodici.

Na početku godine je isplaćena novogodišnja novčana pomoć od 50.000 dinara po detetu za bebe rođene 1. januara u Novom Sadu, kao i novogodišnji poklon od 100.000 dinara koji po tradiciji uručuje gradonačelnik za prvo dete rođeno prvog dana nove godine, prenose "Večernje novosti".

Za besplatan boravak dece u Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" u budžetu je planirano ukupno 100 miliona dinara za 4.568 dece, dok se 78,7 miliona izdvaja za besplatnu ishranu 8.125 mališana u osnovnim školama.

Ovom odlukom je predviđeno i da Grad nadoknađuje i troškove vantelesne oplodnje, za šta je planirano 15 miliona dinara za ukupno 68 pokušaja, odnosno najviše 220.000 dinara po korisnici.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan