Podvig američkih lekara: Novom metodom izlečili leukemiju kod 94% pacijenata

Podvig američkih lekara: Novom metodom izlečili leukemiju kod 94% pacijenata

Grupa onkologa iz Centra za istraživanje karcinoma "Fred Hutchinson", u američkoj saveznoj državi Vašington, veruje kako je pronašla revolucionarnu novu metodu za lečenje akutne limfoblastične leukemije, koja bi se potencijalno mogla primeniti i na brojne druge vrste raka.

Lekari su, piše britanski Guardian, "trenirali" T-limfocite, vrstu belih krvnih zrnaca pacijenata uz pomoć posebnih molekula, kako bi im omogućili da prepoznaju i napadnu stanice tumora, te ih potom vraćali u telo pacijenata kroz infuziju.

Molekuli koje su koristili zapravo su veštački receptori za T-limfocite, koje lekari nazivaju himeričkim receptorima antigena.

Rezultati su, kažu naučni stručnjaci, impresivni  – kod 94% učesnika kliničkog istraživanja povukli su se svi simptomi limfoblastične leukemije. Radilo se o bolesnicima koji su bili u poslednjem stadijumu bolesti i ostalo im je svega pet meseci života. U drugom istraživanju, 80% pacijenata sa ne-Hodžkinovim limfomom reagovalo je pozitivno na lečenje.

Ovako nešto nikad ranije nije zabeleženo u medicini, da dobijemo ovakve rezultate kod pacijenata kod kojih je bolest toliko odmakla, rekao je Stenli Ridel, vođa ovog istraživanja.

Ridel napominje kako ova terapija neće moći da spasi sve obolele, baš kao što ih ne može spasiti ni hemoterapija ili zračenje. Ali, kako kaže, radi se o revolucionarnom pomaku.

Ipak, naučnici upozoravaju kako ova metoda lečenja može imati i ozbiljne nuspojave. Od 35 pacijenata, kod sedmoro se pojavila reakcija imunog sistema, zbog koje su završili na intenzivnoj njezi, dok je dvoje obolelih preminulo.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje vode JGSP "Novi Sad" bebe bez struje Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje novosađani betanija RHMZ javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad elektrovojvodina sahrane vremenska prognoza novi sad raspored sahrana i ispraćaja isključenja struje novorođenčad štrand Vreme u Novom Sadu bez vode servisne informacije servisne informacije novi sad Republički hidrometeorološki zavod JKP Vodovod i kanalizacija Vreme u Srbiji Kać novosadsko porodilište Isključenje struje klinika za ginekologiju i akušerstvo Hitna pomoć