Pogodite kako se zove novi lokal koji se otvara u ulici Laze Telečkog

Pogodite kako se zove novi lokal koji se otvara u ulici Laze Telečkog

Novi Sad je kao studentski grad u obavezi da isprati mladalčki ritam i adekvatno odgovori potrebama ovog dela populacije. Novosadski ugostitelji prepoznali su hedonističke potrebe mladih i spram toga koncipirali ponudu u jednoj od najprometnijih ulica NS noćnog života spajanjem tri esencijalne stavke u 3M formulu: muvanje – muzika – meze.

 

muvanje muzika meze

Pekare, indeks sendviči, roštilj sa pulta, pica parče, girosi, fast food testenina, palačinke (ovo mogu biti vaše reklame) - sve u radijusu od 5 metara. Ostatke alkoholnih promila u krvi, prema staroj boemskoj recepturi, treba dobro kamuflirati obrokom, a zatim iscenirati opuštenost prilikom starta – da ne ispadne da je uzrok cuga.

Lazar – Laza Telečki (1841-1873) bio je srpski pozorišni glumac i reditelj kao i istaknuti član SNP-a u Novom Sadu. Iako duhovno bogat, život provodi u materijalnom siromaštvu zbog kog je čak i studije tehnike u Pragu morao da napusti. Po dolasku u Novi Sad postaje pisar u advokatskoj kancelariji Svetozara Miletića (1861-1862). Danas svedočimo njegovoj abnormalnoj posthumnoj popularnosti u ovom gradu. Pored naziva ulice, Lazi Telečkom posvećeni su i svi klubovi koji se u njoj nalaze “Lazin salaš”, “Lazino tele”, „Lazino Kafanče“, “Lazina krvna slika”, Lazina zanoktica”. Ok, poslednja dva ne postoje. Još uvek.

Prepisivačka škola novosadskog ugostiteljstva

Neumoljivo korišćenje imena Laze Telečkog bez ikakve mere i trunke inovacije vođeno je novim modelom novosadskog marketinga „držimo se postojećeg da slučajno ne preteramo sa originalnošću“.

Svaki ugostitelj u Novom Sadu: Pazi, treba mi 10 kariranih stoljnjaka, uzmem od babe iz Čuruga stari kredenac, okačim na zid koji goblen, malo dekorativni zonfić – poređam po kredencu one stare pegle na ugalj, kupim frakliće. Ubacim tambure da izmame potrošački osmeh, u ponudu ubacim mezence na daščici, 'leba masti - dva parčeta 650 dinara, nazovem to „fruštuk“, dodam po koji arhaični vojvođanski izraz i to je to. Ništa, žurim sad, završite mi na tu foru sve ostalo, aj vidimo se. Stiska dugme za aktivaciju vazdušnog đona na maksarama i odlazi u pravcu svog džipa parkiranog u pešačkoj zoni. SmajliKojiBacaRefleksijuSaPorcelanskihZuba

LT ulica viđena očima Novosađana: živa muzika, red roštilja, talas ženskih parfema, giros, DJ, momak koji povraća, trafika, promoterka cigareta, parče pice, palačinke, promoterka pića, trafika... a ne, to je novi lokal sada, tamburaši, pas lutalica, Kasandra i Randu izvode tačku sa nožem, promoterka u grudnjaku, deset devojčica koje su upravo maturirale, nage ženske noge komada 8, odbegli zec iz šešira mađioničara kog juri drugi pas lutalica (drugar od onog s početka ulice), 5 teenage momaka, deda Pavaroti (čovek koji ide ulicom i peva punim glasom operske arije), ženske bambi-na-ledu noge u visokim potpeticama, miris dinstanog luka.

Na momente se čini kao da turističke agencije sklapaju ponude za obilazak Novog Sada navodeći u svakom opisu ture upravo ulicu Laze Telečkog kao krajnju tačku itinerera. I zaista, stiče se utisak da baš na tom mestu svakog vikenda zastane 10 autobusa, a vođa puta saopšti putnicima da su stigli na odredište i prilikom odjavljivanja im poželi lep provod u predstojećoj noći: Višak garderobe (majice i pantalone) možete ostaviti u odeljcima iznad vašeg sedišta jer je dress code ulice potpuno karnevalski. Devojko, dovoljan ti je taj kaiš, nemoj još i suknju, biće too much. Alo ti tamo, bezbradi, gde si pošao? Pa ne možeš takav u ulicu. Evo ti ovo, zalepi makar ove brkove. I molim vas, ponesite kese sa smećem sa vaših sedišta i bacite ih na ulicu odmah po izlasku iz autobusa. Možda im je čak i u cenu kružne ture uračunata i flaša nekog pića budući da u ulicu već stižu adekvatno pripremljeni. Ovo je jedino logično objašnjenje.

Krenite vi, sad ću ja.

Investicioni potencijal

Nove lokale u ulici prepoznaćete po obezbeđenju, odnosno glumcima statistima sa zadatkom da odglume da je najluđi provod baš u lokalu ispred kog stoje zbog čega je i angažovan da pažljivo izvrši selekciju ekskluzivne klijentele. Sledećeg vikenda lokal se pretvara u šalter za prodaju mekika i langoša.

Lista stvari bez kojih je prolazak kroz ulicu LT nemoguć

Muškarci:

1. brada/brkovi - ako nemate ni jedno, šta dođavola radite u ovoj ulici?

2. krigla/vinska čaša - prošetajte sa čašom pića kroz ulicu jer u suprotnom niko neće znati da ste imali novac da sebi priuštite ovakav užitak; ukoliko ste slabije platežne moći ovog vikenda, čašu možete i da pozajmite samo za Instagram fotografiju. Opciono: dosta se ceni i ako vam sa ivice usana visi čačkalica – to je takođe solidan statusni simbol vip večeri #samobahato

3. narodnjak/hipster - budite 2u1, ove dve kategorije se međusobno ne isključuju #RastaKavali

Žene: 

1. drugarice - nemoguće da ste same rešile da prođete kroz LT? Držite se čvrsto za svojih 5 drugarica, pod ruku, da se ne zagubite u ovoj ulici bez kraja, a i da se ne polomite u tim visokim štiklama

2. mini suknja, dekolte i domali prst nalakiran drugačijom bojom od ostalih - jer kako drugačije?

3. vrisak - morate da vrištite i smejete se glasno, ako nema mnogo prolaznika da svedoči toj sjajnoj zabavi, brzinski kreirajte jedan vlog i momentalno postavite video na svoj Facebook profil, može i kratak Instagram klipić, ali da je baš loooood; ukoliko propustite ovo da ozvaničite.. nikad niko neće videti/verovati da ste se dobro zabavili :'( 

Gratis: nadimljena kosa mirisom dinstanja – ispravka: nadimljena ombre frizura – drugačiji raspored pramenova na glavi najobjektivniji je detektor nenovosadskih gena.

Old school žurke u mesnim zajednicama

Stolovi poređani uz zid tako da ostavljaju prostor za đusku u sredini, u wc-u se naizmenično vuče prvi dim cigarete i povraća, pije se Vinjak sa Frutelom, a ako je baš bahata žurka, domaćin se „otvarao“ i za po koji Step sok. Svetleći štapići i sijalice sa đavolskim rogovima nisu bili potrebni jer je koncentracija radioaktivnih supstanci u ovim tekućinama bila dovoljna da osvetli čitav kvart. A onda je neko viknuo hej, ugostitelji, hajde svi da naselimo Laze Telečkog kafićima i klubićima! – i ovi ga poslušaše. Ko je bio taj, nismo uspeli da otkrijemo, ali ovom prilikom mu se obraćamo sa željom da na isti način popularizuje i druge, još uvek neotkrivene kutke grada. Za početak predlažemo slepu ulicu na Detelinari Tarasa Ševčenka. Ovaj tekst je ustvari inicijativa da se ulična rasveta postavi u neosvetljenim delovima grada.

Autor: Cveta Majtanović

Oceni vest:
34
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Zozon

  pre 3000 dana i 23 sata

  Cveto,uz svo poštovanje ne bi smela sve da stavljaš u isti koš.Ipak je ideja potekla iz neke zdrave priče ali su tupani preuzeli trend koji ni na koji način nije trebao da bude takav,kad se ime "Lazino Tele"pojavilo kao ime na asocijaciju imena pabova u svetu bilo je u definitivno karekteristično i originalno.Ne sumljam da ti sigurno znaš celu priču od prvih provoda u toj ulici,tako da sam zaključak nije smeo biti toliko neobjektivan.A ovi mladji ne znaju....nažalost,kako je tu nekad bilo lepo

  Oceni komentar:
  12
  6
 • Cveta Majtanović

  pre 3000 dana i 14 sati

  Potpuno je logično da je neko u ovom moru nekreativnosti bio trendseter, ali se zbog koncepta i, dozvoli, umetničke slobode, nisam posvetila analizi nastanka logotipa, slogana i naziva baš svakog lokala u ulici :) Trendsetere prate jer su inovatori & lideri, a upravo je to razlog zbog kog i sami menjaju pravila igre (odu korak dalje) kada vide da je neko narušio poruku koju su prvobitno poslali. Svako ima pravo na autentičnost. Podržavam! :)

  Oceni komentar:
  3
  9
 • Laza licno

  pre 2999 dana i 15 sati

  E bre, znam da ovaj komentar nece odobriti, ali glupa su imena. Sledeci koji se otvara je lazin ****** i tacka.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • boban

  pre 2999 dana i 12 sati

  Sjajan tekst

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Flips

  pre 2999 dana i 10 sati

  Bravo Cveće!

  Oceni komentar:
  0
  3
 • mina

  pre 2991 dan i 1 sat

  Jeziva ulica parade i kiča! Grozna slika grada, masna, umazana, ispovracana. Otvorio se u petak novi klub sa imenom " Lazino sokače" . Najlon pijaca u centru kulture. Najveci javni wc pod vedrim nebom na ovom delu Balkana.

  Oceni komentar:
  0
  4