Pojačane kontrole jaja, ribe i mesa pred Uskrs

Pojačane kontrole jaja, ribe i mesa pred Uskrs

U vreme nastupajućih uskršnjih praznika, a usled povećanog prometa hrane životinjskog porekla, naročito ribe i jaja, veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede, pored redovnih inspekcijskih nadzora, sprovode i vanredne odnosno koordinisane kontrole.

Kako je saopštilo Ministarstvo, ove kontrole se planiraju i izvode u skladu sa analizom rizika, sa posebnim osvrtom na mesta na kojima se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja.

- Konkretno, što se tiče konzumnih jaja koja se stavljaju u promet u objektima za promet na malo i zelenim pijacama, veterinarska inspekcija kontroliše poreklo, sledljivost u proizvodnji, sprovođenje dijagnostičkih ispitivanja jata koja se koriste za proizvodnju konzumnih jaja kao i parametara bezbednosti konzumnih jaja kao hrane, uslove čuvanja, skladištenja, i izlaganja prodaji, rokove upotrebe i deklarisanje – ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako piše "Danas", veterinarski inspektori su tokom prvog tromesečja 2018. godine izvršili 1.200 redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora u objektima za promet na malo koji su rizični. Tokom kontrola utvrđeno je 262 neusaglašenosti, doneto 257 rešenja za otklanjanje neusaglašenosti i podneto je 119 prijava nadležnim prekršajnim sudovima zbog kršenja odredbi Zakona o bezbednosti hrane.

- Apelujemo na potrošače da hranu kupuju na mestima koja su za to registrovana i hranu koja je propisno  deklarisana, odnosno da se ponašaju sa "pažnjom dobrog kupca", ali i da prijave svaku sumnju na nepravilnost nadležnoj veterinarskoj inspekciji kako bi mogli preduzeti zakonom propisane mere i sankcionisati subjekte u poslovanju sa hranom kod kojih se te nepravilnosti utvrde – navodi se u saopštenju, a prenosi "Danas".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja klisa isključenje vode promenada JKP Vodovod i kanalizacija novosadska policija Spens šoping centar promenada raspored sahrana novi sad servisne informacije JGSP "Novi Sad" bez vode elektrovojvodina novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad bebe isključenja struje matičar novi sad Isključenje struje bez struje betanija servisne informacije novi sad KCV jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane novi sad novosadsko porodilište Republički hidrometeorološki zavod novosađani jkp novosadska toplana