Pojedina udruženja potrošača: Građani imaju pravo da traže povraćaj novca od EPS-a, EPS: Korisnici će snositi troškove izgubljenih sporova

Pojedina udruženja potrošača: Građani imaju pravo da traže povraćaj novca od EPS-a, EPS: Korisnici će snositi troškove izgubljenih sporova

Predstavnik Udruženja potrošača "Efektiva" Jovan Ristić poručio je građanima da imaju pravo da preko suda zatraže povraćaj novca koji im je Elektroprivreda Srbije, kako je naveo, "nezakonito oduzela" naplaćivanjem "troška garantovanog snabdevanja" u mesečnom iznosu od 121 do 142 dinara.

Ristić je rekao da EPS od 2014. godine, kada je Zakon o zaštiti potrošača stupio na snagu, nezakonito naplaćuje troškove štampanja računa kroz stavku koja se zove "trošak javnog snabdevača" i da  se, još od kada je ovo pitanje pokrenuto, poziva na zakon koji "uopšte nije merodavan" za ocenu ovog pitanja i na metodologiju koju je donela Agencija za energetiku.

Zakon o zaštiti potrošača je sistemski zakon i potrošaču ne mogu snižavati prava utvrđena tim zakonom, što znači da nikakav Zakon o energetici, koji je sektorski zakon, ne može da umanji prava potrošača utvrđena sistemskim zakonom, a metodologija još manje, jer metodologija nema snagu zakona –  kazao je predstavnik "Efektive".

Osnovni sud u Prijepolju doneo je presudu u korist potrošača, odnosno utvrdio da je naplata "troška garantovanog snabdevanja" nezakonita. Presudu je potvrdio i Viši sud u Užicu da EPS treba da mu nadoknadi gotovo 6.000 dinara koje je od 2014. platio po tom osnovu.

Šta kaže EPS

Iz EPS-a su poručili da to javno predužeće strogo poštuje zakone Srbije i da su sve stavke na računu za električnu energiju, računajući i "trošak garantovanog snabdevača", utvrđene u skladu sa zakonima i da je to potvrdila najviša sudska instanca – Vrhovni kasacioni sud.

Istakli su da navodi pojedinih organizacija dovode u zabludu građane a da je "presuda iz Užica koja se pominje u medijima izuzetak u sudskoj praksi i to potvrđuju 202 odbijena tužbena zahteva od ukupno okončanih 206 sudskih postupaka".

Dodali su da to pokazuje i poslednja presuda Višeg suda u Beogradu, kojom je potvrđena presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu.

– Posle odluka Vrhovnog suda, građani moraju da budu obavešteni da samo oni snose troškove izgubljenog spora – istakli su u EPS-u.

Oni podsećaju da je garantovano snabdevanje regulisana delatnost i da posluje bez marže, odnosno bez zarade.

– Trošak garantovanog snabdevača je sastavni deo regulisane cene električne energije i ne odnosi se na trošak izdavanja i slanja računa već pokriva deo opravdanih troškova snabdevača, tačnije pokriva pet odsto svih opravdanih troškova garantovanog snabdevača, koje odobrava Agencija za energetiku – precizirali su iz EPS-a.

Stav NOPS-a 

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) upozorila je građane da budu oprezni pri donošenju odluke o ulasku u sudski proces sa EPS-om i pozvala Vrhovni kasacioni sud da zauzme načelni, obavezujući stav o tom pitanju.

NOPS je saopštio da je proteklih dana više organizacija, od kojih su neke, kako se navodi, nepoznate javnosti, pozvalo potrošače na podnošenje masovnih tužbi na temelju jedne pravnosnažne presude kojom je potvrđeno da EPS nema pravo na naplatu tih troškova.

S druge strane, ukazuje NOPS, EPS je dostavio presudu Osnovnog suda u Leskovcu kojom je potvrđena prvostepena odluka Osnovnog suda kojom je isti zahtev odbijen kao neosnovan, te EPS nema razloga da nadoknađuje štetu bilo kome.

NOPS je navela da godinama apeluje da troškovi štampanja i dostavljanja računa potrošačima ne smeju dodatno da se naplaćuju i da takva praksa nije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača.

Koje je još stavke sa računa za električnu energiju novosadsko udruženje potrošača "Prosperitet" navelo kao neopravdane pročitajte OVDE.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • TOLIKO

  pre 694 dana i 13 sati

  Ako je nešto nezakonito urađeno u Javnom Preduzeću, bilo kojem i građani Srbije su oštećeni - onda DRŽAVA Srbija, javni tužilac i nadležno Ministarstvo treba ODMAH da reaguju!
  U suprotnom, radi se o organizovanom kriminalu koga podržavaju država i svi navedeni.
  Građani su POSLEDNJI koji treba da brinu o ovom.
  Kakva je ovo država, ako mahniti pojedinci na upravnim mestima mogu da projektuju sistemske krađe???

  Oceni komentar:
  0
  9
 • dobrotvor

  pre 693 dana i 1 sat

  EPS je sve objasnio: i koji su to "opravdani troškovi glavnog snabdevača" a nisu troškovi štampanja i otpreme računa) i koja je to odluka Vrhovnog kasacionog suda, njen broj, datum i izreka? Objašnjenje providnije od obrisanog stankla!! Lopovluk na svakom koraku.

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Tina

  pre 692 dana i 17 sati

  Cetiri meseca mi je brojilo radilo iskljucivo u visoj tarifi, nekoliko puta sam zvala call centar da prijavim kvar, svaki put su mi rekli za 7-10 radnih dana. Svaki mesec racuna za struju veci za oko 400 dinara. Na kraju sam morala da odem licno i podnesem pisanu zalbu. Da ne pominjem da na salteru za zalbe radi jedan lenji g**z koji kuca poruke, gleda u telefon i meni govori Slusam ja vas. Cela firma je odavno zrela za remont, sve gomila neradnika koji bukvalno ne rade nista.

  Oceni komentar:
  1
  5