Pojedini fakulteti protive se upisu bez prijemnog

Pojedini fakulteti protive se upisu bez prijemnog

Na sednici Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), koja je održana u utorak 16. aprila i kojoj su prisustvovali rektori državnih i privatnih univerziteta, razgovarano je i o planu Ministarstva da se za dve godine uvede državna matura.

Ovaj plan neće se menjati, ali je na sastanku rečeno da je potrebno napraviti dogovor da li da se, pored mature, uvede još neka provera znanja za upis na fakultete, prenose "Novosti".

S druge strane, Ministarstvo prosvete protivi se da učenici polažu dva testa pri upisu.

Bojan Tubić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, napomenuo je da se dekani pojedinih fakulteta, kao što je Elektrotehnički fakultet u Beogradu ili Fakultet organizacionih nauka, protive da matura bude jedini uslov za upis, imaju bojazan da se na takav način ne može proveriti znanje maturanata i smatraju da je potrebno uraditi dodatnu proveru znanja.

- Ministarstvo prosvete je protiv da imamo i maturu i prijemni. Moramo naći način da uredimo prohodnost prema fakultetima i da najbolji upišu ono što žele – rekao je Tubić.

On je dodao i da će u izradi zadataka za državnu maturu učestvovati univerzitetski profesori, a ne srednjoškolski.

Na konferenciji se čuo i predlog da bi možda trebalo da se po ugledu na umetničke, fakultete gde se polažu veštine i na kojima matura nema presudan značaj, nešto slično uvede i na nekim drugim fakultetima.

Rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović istakla je na KONUS-u da će rok za akreditaciju visokoškolskih ustanova, koji je već jednom produžen do 30. aprila, biti najverovatnije opet produžen i to do 30. juna. Ona je, međutim, naglasila da to ni na koji način neće uticati na rad univerziteta i fakulteta koji su u postupku akreditacije i da će oni bez problema moći da upišu studente u školsku 2019/2020. godinu.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje Republički hidrometeorološki zavod isključenja struje klinika za ginekologiju i akušerstvo Vreme u Novom Sadu RHMZ elektrovojvodina bebe vremenska prognoza jkp novosadska toplana horoskopski znaci isključenje vode Isključenje struje horoskop sahrane gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Elektrodistribucija Novi Sad restorani novi sad novosadsko porodilište bez vode servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad jkp lisje gradsko groblje servisne informacije novosađani JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana i ispraćaja betanija novorođenčad