POKRAJINSKA VLADA: Godišnje priznanje za nauku akademiku Stevanu Pilipoviću, Zvonku Bogdanu nagrada za umetnost

POKRAJINSKA VLADA: Godišnje priznanje za nauku akademiku Stevanu Pilipoviću, Zvonku Bogdanu nagrada za umetnost

Uručenje nagrada biće upriličeno 15. maja...

Komisija za dodelu pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja koju je formirala Pokrajinska vlada, objavila je u ponedeljak 6. maja da je dobitnik Pokrajinskog priznanja u oblasti nauke "Milutin Milanković" za 2018. godinu predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu, akademik Stevan Pilipović, a Pokrajinskog priznanja u oblasti umetnosti "Pavle Jovanović" muzički umetnik Zvonko Bogdan.

Akademika Stevana Pilipovića je, za izuzetan doprinos u naučnim istraživanjima u oblasti matematike, kao i ukupan naučni angažman u zemlji i inostranstvu, za priznanje koja nosi ime jednog od najvećih srpskih matematičara, astronoma, klimatologa i geofizičara Milutina Milankovića (1879-1958), predložio Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu.

S druge strane, predlog da laureat priznanja koje nosi ime jednog od najvećih srpskih slikara Pavla Jovanovića (1859-1957), za izuzetan doprinos očuvanju i negovanju muzičke tradicije i promociji muzičkog stvaralaštva bude Zvonko Bogdan, stigao je od JMU Radio-televizija Vojvodine.

Pokrajinska priznanja "Milutin Milanković" i "Pavle Jovanović" će dobitnicima biti uručena 15. maja, koji je kao datum od pokrajinskog značaja ustanovljen povodom Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

U Komisiji koja je donela odluku o priznanjima bili su profesor Univerziteta u Novom Sadu dr Nenad Krstić (predsednik), pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, profesorka Akademije umetnosti u Novom Sadu dr Agota Vitkai Kučera, profesor Univerziteta u Novom Sadu u penziji dr Pavle Budakov, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, legendarni srpski odbojkaš Slobodan Boškan i glavna i odgovorna urednica lista "Dnevnik" Nada Vujović.

Izvor: Pokrajinska vlada

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan