Pokrajinska vlada: Za 2018. budžet Vojvodine 68,6 milijardi dinara

Pokrajinska vlada: Za 2018. budžet Vojvodine 68,6 milijardi dinara

Pokrajinska vlada usvojila je na jučerašnjoj sednici Predlog pokrajinske skupštinske odluke o budžetu AP Vojvodine za 2018. godinu, kojim je obim budžeta planiran u iznosu od 68,6 milijardi dinara.

Ukupan fiskalni deficit projektovan je na nivou od 3,7 milijardi dinara, što je manje od šest odsto od ukupnih prihoda i biće pokriven iz sopstvenih sredstava, odnosno iz prenetih raspoloživih sredstava.

Planirani pokrajinski budžet za 2018. godinu veći je za gotovo pet milijardi dinara u odnosu na "početni" budžet donet za 2017. godinu i za 1,2 milijarde u odnosu na budžet nakon drugog rebalansa u avgustu ove godine, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

U skladu sa programom Pokrajinske vlade u kome je ekonomski razvoj prioritet što podrazumeva da će se svake godine povećavati iznosi za kapitalne rashode, što je tendencija i na republičkom nivou, osnovno obeležje predloga budžeta za 2018. godinu jeste transformacija strukture resursa u korist one komponente budžeta koja predstavlja investicione rashode.

Za najveće strateške projekte nacionalnog značaja obezbeđena je podrška i učešće Republike Srbije.

Subvencije su planirane u iznosu od 9,2 milijarde dinara, što je za 2,84 procenta više nego u 2017. godini, najviše u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede, za razvoj preduzetništva, zapošljavanje, za izgradnju nove zgrade RTV, za informisanje, pre svega, na jezicima nacionalnih manjina.

Nastavlja se i sa direktnim subvencionisanjem otvaranja novih fabrika i novih radnih mesta preko Razvojne agencije Vojvodine.

U okviru planiranog budžeta, izmenom njegove strukture, u kapitalne projekte u svih 45 lokalnih samouprava u AP Vojvodini biće obezbeđeno 1,4 milijardi više nego u 2017. godini.

Predloženi budžet, pored razvojne i investicione, planira i mere socijalne podrške. To su, između ostalih, podrška porodicama za podsticanje rađanja, odnosno mesečna davanja za svaku porodicu u kojoj se rodi treće dete, podsticaji za vantelesnu oplodnju, zatim podrška učenicima i studentima za regresiranje prevoza, kao i podrška izbeglim, prognanim i raseljenim licima.

Predlogom budžeta za 2018. godinu, predviđena su i sredstva za obnovu i opremanje škola i domova učenika, kao i zdravstvenih ustanova, čime se obezbeđuje kontinuitet u započetim aktivnostima.

Rashodi za zaposlene planirani su u iznosu od 2,9 milijardi dinara.

U ova sredstva uključeno je planirano povećanje plata 10 odsto za zaposlene u ustanovama kulture i ustanovama socijalne zaštite i za pet odsto za zaposlene kod ostalih korisnika sredstava budžeta APV.

Rashodi za zadovoljavanje javnih potreba u drugim oblastima u kojima pokrajina ima nadležnosti predloženi su na nivou kojim se obezbeđuje njihova održivost.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novosadsko porodilište bez struje Republički hidrometeorološki zavod klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskopski znaci vremenska prognoza novi sad novosađani Spens Vreme u Novom Sadu bez vode tajne horoskopa elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija novi sad istraživanje novosadska policija vojvodina ns seme isključenja struje betanija Elektrodistribucija Novi Sad novorođenčad jkp novosadska toplana servisne informacije novi sad zdravlje isključenje vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević bebe prognoza vremena Isključenje struje horoskop