Pokrajinska vlada za socijalnu zaštitu izdvojila 38 miliona dinara

Pokrajinska vlada za socijalnu zaštitu izdvojila 38 miliona dinara

U Dečjem Selu "Dr Milorad Pavlović" u Sremskoj Kamenici danas su potpisani ugovori o dodeli novca po javnom konkursu za finansiranje, odnosno sufinansiranje mera, aktivnosti i programa u oblasti socijalne zaštite u 2015. godini za koje je opredeljeno 38.000.000 dinara.

Novac je po ovom konkursu izdvojen za realizaciju Programa i to za dnevne usluge u zajednici, usluge podrške za samostalan život, savetodavno-terapijske i socijalno-edukativne usluge i poboljšanje uslova za pružanje usluga smeštaja.
Navedenim uslugama socijalne zaštite zadovoljavaju se specifične potrebe korisnika pre svega dece i mladih bez roditeljskog staranja ili u riziku od gubitka roditeljskog staranja, dece sa smetnjama u razvoju, u sukobu s roditeljima, starateljem i zajednicom, žrtve zlostavljanja i zanemarivanja, nasilja i eksploatacije i žrtve trgovine ljudima, kao i odraslih i starijih čiji su blagostanje, bezbednost i produktivan život u društvu ugroženi rizicima usled starosti, invaliditeta, bolesti, porodičnih i drugih životnih okolnosti.

- Ovaj konkurs se sastojao iz tri dela i to 20 miliona dinara za investicije za ustanove socijalne zaštite čiji je osnivač Pokrajinska vlada, drugi deo konkursa je vezan za unapređenje socijalne zaštite sa opredeljenih 10 miliona dinara, a treći deo se odnosio na udruženja za koje smo izdvojili osam miliona dinara. Svake godine imamo dilemu šta je to što je dovoljno za oblast socijalne zaštite imajući u vidu da su potrebe izuzetno velike. Komisija je imala izuzetno težak posao   prilikom opredeljivanja sredstava. Reper nam je bio kvalitet projekata, zatim šta su ustanove i udruženja u prethodnim godinama radile i da li su uredno pravdali sredstva – rekla je podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Novka Mojić.

Direktor Dečjeg sela "Dr Milorad Pavlović" Srđan Egić istakao je da bez pomoći, ustanove socijalne zaštite ne bi mogle da opstanu.

- Materijalna podrška i pomoć je podjednako važna, koliko i dolasci, pažnja, topli ljudski dodir, empatija, prema našoj deci koja sticajem životnih okolnosti i ne svojom krivicom nisu mogla da iskuse u biološkoj porodici. U proteklih godinu dana mi smo uz pomoć Pokrajinske vlade, privatnih donatora i preraspodelom sopstvenih sredstava uspeli da izgradimo sistem zagrevanja sanitarne vode solarnom energijom, da potpuno konvertujemo grejanje na biomasu, tj na obnovljive izvore energije i pokrenuto je mnogo važnih projekata – rekao je Egić.

Socijalna zaštita je pored izgradnje infrastrukture, osnovna stvar čime bi naša država trebalo da se bavi jer postoji ogroman korpus ljudi koji su bespomoćni, zatim deca bez roditeljskog staranja, stara lica i lica sa posebnim potrebama. Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju će nastaviti finansijsku podršku u oblasti socijalne zaštite imajući u vidu da se uskoro u našoj državi očekuje novi talas otpuštanja što će svakako povećati broj korisnika socijalne pomoći.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

detelinara klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode betanija horoskop Elektrodistribucija Novi Sad servisne informacije novi sad elektrovojvodina novosadsko porodilište sahrana isključenja struje novosađani bez struje JKP Vodovod i kanalizacija horoskopski znaci raspored sahrana novi sad Vreme u Novom Sadu novorođenčad gradsko groblje nevreme jkp novosadska toplana bebe servisne informacije jkp lisje bez vode raspored sahrana i ispraćaja sahrane javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Isključenje struje matičar novi sad