Pokrajinski ombudsman apeluje na poštovanje prava deteta

Pokrajinski ombudsman apeluje na poštovanje prava deteta

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman saopštava da se duži niz godina susreće sa pojavom da građani i građanke nezadovoljni postupanjem institucija, problem iznose u javnost i pokušavaju da se u medijskom prostoru izbore za ishod koji smatraju pravednim.

U najboljoj nameri da zaštite svoje dete, dešava se da roditelji javnosti izlože osetljive podatke i informacije koje duboko zadiru u privatnost deteta i svoje porodice, a ponekad i informacije o drugoj deci i porodicama, čime doprinose produbljivanju problema pre nego njegovom rešavanju. Na ovaj način neretko roditelji dodatno ugrožavaju i samo svoje roditeljsko pravo  upozorava Ombudsman.

On podseća na to da je roditeljsko pravo izvedeno iz dužnosti roditelja i postoji samo u meri koja je potrebna za zaštitu ličnosti i interesa deteta.

– Organ starateljstva ima pravo da pokrene postupak preventivnog ili korektivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava kada donosi odluke kojima ispravlja roditelje u vršenju roditeljskog prava, kao i da pred nadležnim sudom pokreće postupke delimičnog ili potpunog lišenja roditeljskog prava kada proceni da je to u najboljem interesu deteta – pojašnjava.

U svojim izveštajima i svim raspoloživim mehanizmima, Ombudsman duži niz godina ukazuje na potrebu za ulaganjem u razvoj usluga u zajednici i problem nedostatka ljudskih i materijalnih resursa i kapaciteta u sistemima socijalne i zdravstvene zaštite, te obrazovnom sistemu, a koji se u velikoj meri odražavaju na kvalitet postupanja odgovornih organa i institucija.

– Suprotno uverenjima da se deca neosnovano izmeštaju iz porodice, iskustvo Ombudsmana govori o tome da institucije posežu za ovakvim restriktivnim merama izuzetno i samo onda kada nedvosmisleno procene da je to u najboljem interesu deteta. Češće je slučaj da deca, upravo zbog nedostatka resursa i kapaciteta institucija, u dužem vremenskom periodu budu izložena neadekvatnom roditeljskom staranju, nasilju i zanemarivanju, budući da se neblagovremeno preduzimaju mere preventivnog i korektivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava, te obezbeđivanje zaštite deteta u hraniteljskog porodici – navodi se u saopštenju.

Pokrajinski ombudsman ističe da je tokom prethodnih godina više puta javno, putem saopštenja, apelovao na medije, kao i na sve predstavnike i predstavnice organa javne vlasti, ustanova i drugih institucija da, prilikom izveštavanja i informisanja javnosti o svojim aktivnostima, u punoj meri poštuju prava deteta garantovana Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima deteta i zakonom.

– Pravo deteta na privatnost kao i na poštovanje ličnog dostojanstva, psihičkog i fizičkog integriteta deteta ne smeju biti ugroženi nesavesnim i senzacionalističkim izveštavanjem medija, a pravo javnosti da zna i interesi pojedinaca i grupa ne smeju biti iznad principa poštovanja najboljeg interesa deteta – naglašava Ombudsman koji smatra "nedopustivim uplitanje trećih lica i nenadležnih organizacija u rad nadležnih organa i institucija, a svaki oblik pritiska na rad institucija opasnim, budući da se tako ometa rad onih čija je dužnost i obaveza da štite prava i privatnost deteta, kao i osetljive informacije do kojih dolaze u toku postupanja".

On dalje upozorava da se, razotkrivanjem identiteta deteta i izlaganjem osetljivih privatnih, ličnih podataka o detetu i njegovoj porodici u javnosti, dete i porodica izlažu rizicima od neželjenih komentara i subjektivnih procena i interpretacija javnosti, a sam prikaz deteta u javnom medijskom sadržaju može dodatno uticati i pojačati traumatično iskustvo deteta i proizvesti višestruku štetu po njegov razvoj, doživljaj njegove lične vrednosti i slike o sebi, ugroziti mu zdravlje, a neretko i njegovu bezbednost i sigurnost. Istovremeno, nekritički odnos građana i građanki prema objavama koje se plasiraju u medijskom prostoru, u još većoj meri doprinosi širenju neproverenih, nepotpunih i pogrešno interpretiranih informacija.

Javno mnjenje se tako formira isključivo na jednostranom i neobjektivnom informisanju što kod građana i građanki može izazvati uznemirenost, stvoriti osećaj nesigurnosti i straha i dovesti do nepoverenja u institucije – poručuje.

Pokrajinski ombudsman posebno naglašava to da je medijsko izveštavanje o slučajevima kršenja ljudskih prava od velikog značaja i za samo postupanje ove institucije koja, upravo na osnovu saznanja iz medijskih izvora, pokreće postupke po sopstvenoj inicijativi kada oceni da postoji ili je postojala mogućnost povrede prava građana od strane organa uprave.

Imajući u vidu da se od početka godine u medijskom prostoru pojavilo više slučajeva različitih pritisaka pojedinaca/pojedinki i grupa na postupanje institucija koje se negativno odražavaju na zaštitu prava deteta, Pokrajinski ombudsman još jedanput upućuje apel donosiocima odluka i nadležnim organima da preduzimaju sve mere u cilju zaštite prava i interesa deteta, kako bi se svakom pojedinačnom detetu osiguralo da raste i razvija se u sigurnom, bezbednom i podržavajućem okruženju. Ombudsman apeluje na medije da prilikom izveštavanja vode računa o pravu na privatnost i na poštovanje ličnog dostojanstva deteta, da se uzdržavaju od senzacionalizma i da slede preporuke koje se odnose na poštovanje standarda i profesionalnog i etičkog izveštavanja. Naposletku, Ombudsman poziva građane i građanke da kritički sagledavaju informacije koje se šire medijskim prostorom i u koje, zbog zaštite najboljih interesa deteta, nemaju pun uvid, kako i sami ne bi preduzimali akcije i aktivnosti kojima se krše prava deteta i onemogućava puna zaštita prava deteta – zaključuje Pokrajinski ombudsman.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan