"Pokreni se za nauku": Mlada naučnica s PMF dobila novac za istraživanje

"Pokreni se za nauku": Mlada naučnica s PMF dobila novac za istraživanje

Novosađanka Marija Lesjak s Prirodno-matematičkog fakulteta jedna je od ukupno osam naučnika iz celog sveta koji su dobili novčanu pomoć kompanije "Filip Moris" u akciji "Pokreni se za nauku".

Marija istražuje lečenje anemije kroz ishranu, i 600.000 dinara pomoći omogući će joj da kupi potrošni materijal i hemikalije, koje su joj potrebne da se godinu dana bavi naukom.

- Novorođenčadima i deci, ženama u reproduktivnom periodu i trudnicama, ali i starim osobama, potrebne su velike količine gvožđa. To je ogromna populacija stanovništva koja može da ima, ili često ima anemiju, kaže Marija.

Iako je posao, koji će trajati godinu dana, započela sa profesorima iz Londona, kaže da se već sad mogu videti prvi naučni zaključci.

- Uz čist roštilj treba da pijemo samo vodu. To ne ide, ali ako smo anemični pomoći će nam. U tom slučaju, prilog bi trebalo da jedemo tek za dva, tri sata, objašnjava Marija.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje vode zagađenje Isključenje struje betanija klinika za ginekologiju i akušerstvo novosadsko porodilište matičar novi sad raspored sahrana i ispraćaja horoskop JKP Vodovod i kanalizacija bebe zodijak magla bez vode RHMZ zagađenje vazduha Elektrodistribucija Novi Sad isključenja raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija sahrane novi sad elektrovojvodina bez struje isključenja struje astrologija jkp lisje novorođenčad dnevni horoskop skupština grada novog sada