Pokrenuta aplikacija putem koje građani mogu da prijave divlju deponiju

Pokrenuta aplikacija putem koje građani mogu da prijave divlju deponiju

Zahvaljujući aplikaciji "Ukloni divlju deponiju" svi građani koji to žele mogu lako i anonimno da daju svoj doprinos evidentiranju lokacija divljih deponija u Srbiji kako bi one potom bile uklonjenje.

Aplikaciju su pokrenuli su Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Ministarstvom životne sredine.

Kako će građani moći da prijave lokacije?

Da bi divlje deponije bile uklonjene moraju se najpre  utvrditi njihove lokacije i upravo u tome pomaže aplikacija "Ukloni divlju deponiju" koja je pokrenuta ovog  meseca Povodom Dana planete zemlje.

Kako bi prijavili divlju deponiju koju uoče u svojoj okolini korisnici treba da je fotografišu putem aplikacije i, uz kratak opis, pošalju prijavu, koja će biti registrovana u bazi Agencije za zaštitu životne sredine.

Ukoliko se desi da korisnik u trenutku prijave deponije bude van dometa, aplikacija će zapamtiti prijavu i poslati je prvom prilikom kada telefon bude povezan na internet.

Prijave su anonimne i njihov broj je neograničen

Podaci dostavljeni preko aplikacije biće javno dostupni na mapi Agencije kojoj se može pristupiti u okviru aplikacije.  Građani će takođe moći da prate i da li su nadležna preduzeća i institucije uklonile deponiju, kao i koliki je ukupan broj prijavljenih divljih deponija u njihovom okruženju i u Srbiji.

Aplikacija je trenutno dostupna za korisnike Android uređaja i može se preuzeti preko Google Play Store, dok je verzija za iOS uređaje je u pripremi.

 

 

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan