Pokrenuta peticija protiv uvođenja kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta

Pokrenuta peticija protiv uvođenja kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta

Veliki broj organizacija civilnog društva i stručnih udruženja, uključujući i Društvo sudija Srbije, podržalo je peticiju koju je pokrenuo Beogradski centar za ljudska prava. 

Ministarstvo pravde objavilo je u ponedeljak Nacrt izmena Krivičnog zakonika koji, izmedju ostalog, predviđa uvođenje doživotne kazne zatvora, bez mogućnosti uslovnog otpusta za određena krivična dela.

- Ne ulazeći u pitanje opravdanosti uvodjenja kazne doživotnog zatvora umesto kazne zatvora od 40 godina, autor ove peticije smatra da isključivanje mogućnosti uslovnog otpusta za osuđene koji izdržavaju ovu kaznu predstavlja, najblaže rečeno, premašivanje svrhe kažnjavanja. Ostavljanje bilo kog osudjenog bez nade da će jednog dana svojim ponašanjem zaslužiti (uslovnu) slobodu je nepotrebno nehumano – navodi Beogradski centar za ljudska prava, a prenosi Danas.rs.

Doživotna kazna bez mogućnosti uslovnog otpusta može se izreći, prema predloženim zakonskim rešenjima za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad nemoćnim licem, trudnicom i obljubu nad detetom, ako za posledicu imaju smrt.

Do sada je najviša kazna u Srbiji za najteža krivična dela, od ukidanja smrtne kazne 2002. godine, bila 40 godina zatvora, sa mogućnošću uslovnog otpusta nakon odsluženja 27 godina.

Autor peticije je ukazao da su države potpisnice Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava obavezne da nacionalnim zakonodavstvom predvide postupak, koji zadovoljava zahteve pravičnog postupka, u kojem će ta kazna nakon određenog broja godina njenog izdržavanja biti preispitana.

- U odsustvu takvih mehanizama, kao i u odsustvu zadovoljavajuće prakse u njihovoj primeni, kažnjavanje nekog lica kaznom doživotnog zatvora predstavlja nečovečno i ponižavajuće kažnjavanje zabranjeno Ustavom Srbije, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima – ocenili su iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Tekst ove peticije možete pročitati na sajtu peticije24.com.  

Oceni vest:
1
5

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • neko normalan

  pre 225 dana i 23 sata

  dakle, koje su to bukvalno bolesne budale pokrenule takvu sumanutu peticiju... informisah se ko su ti ljudi, a ono sve bolesnici i samoproglašeni, jedna od njih je bila kaznjena i jednoj od retkih nije prihvaćena žalba da bude vraćena u sudijsku funkciju ... bolje da idu da se leče ... Igor se 4 godine bori i o tome to priča, a svi ti pokretači peticije pisnuli nisu...
  Djubrad... Politikanti koji sebi pucaju autogol... Vučić će sa takvim idiotima vladati jos 100 godina kada su nesposobni...

  Oceni komentar:
  2
  3
bez struje vremenska prognoza elektrovojvodina horoskopski znaci novorođenčad sahrane novi sad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Isključenje struje novosadsko porodilište pošte srbije jkp lisje horoskop gradonačelnik Miloš Vučević astrologija bez vode Elektrodistribucija Novi Sad zodijak Ledena Šuma skupština grada novog sada JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad štrajk poštara klinika za ginekologiju i akušerstvo betanija raspored sahrana i ispraćaja dnevni horoskop raspored sahrana novi sad isključenje vode isključenja struje bebe