Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" poslao otvoreno pismo ministru Trivanu

Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" poslao otvoreno pismo ministru Trivanu

Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" (OŠFG) obratio se ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu u nadi da će imati razumevanja za probleme u kojima je naš najstariji nacionalni park.

Kako kažu, još je bitnije da ministar odlučno i hitno inicira "donošenje bitnih odluka od strane Vlade Republike Srbije za konkretno rešavanje istih". Kao najveće probleme ovaj Pokret navodi enormne planske seče šuma, loš model upravljanja i nesavestan rad upravljača.

Kako se navodi u pismu, ove enormne planske seče u zaštićenom području prirode su u poslednjih deset godina poprimile "eskalirajuće razmere".


Izvršavanjem takvih godišnjih planova seča Nacionalni park Fruška gora doveden u situaciju da kontinuirano ostaje bez svojih šuma hrasta, bukve, lipe i ostalih šumskih sastojina. Znate i sami da Vojvodina ima samo 6,5 odsto šuma i to zajedno sa Fruškom gorom a da je zacrtana pokrajinska strategija o povećanju pošumljenosti na 14 procenata samo mrtvo slovo na papiru već godinama unazad, pa samim tim enormne planske seče problem čine još većim i situaciju još dramatičnijom – zabrinuti su u pokretu OŠFG.

Takođe, kako kažu, godinama unazad u JP “Nacionalni park Fruška gora” u praksi postoji model upravljanja koji je dominantno šumarsko-komercijalni, pa su samim tim prirodna dobra, a pre svega šume, resurs koji je "isključivo u funkciji ostvarivanja prihoda i samofinansiranja javnog preduzeća sa svojih 135 zaposlenih".

Duboko smo uvereni da kao resorni ministar znate jako dobro da šumarsko-komercijalni model upravljanja nacionalnim parkom mora biti zamenjen sa zaštitarskim modelom, jer je to ključni uslov njegovog opstanka. Nećemo se ovom prilikom pozivati na Ekološko poglavlje 27, niti na sve one konvencije iz oblasti zaštite prirode, biodiverziteta, staništa, klimatske sporazume koje je Srbija ratifikovala proteklih godina, nećemo iz razloga što mi želimo da sačuvamo šume, eko-sisteme, biodiverzitet Fruške gore zbog nas samih, naše dece i naše budućnosti, a ne zato što su to neke EU obaveze – ističu aktivisti Pokreta. 

 


U pismu se dalje navodi da je, pored planskih seča kojima se šume trajno uništavaju, veliki problem u JP "Naconalni park Fruška gora" i "višegodišnji nesavestan rad upravljača" koji je Pokret OŠFG istraživao tokom cele 2019.godine.

Da se radi o nesavesnom radu upravljača, dokaz je desetak osnovanih inspekcijskih prijava i nekoliko predstavki upućenih od strane našeg Pokreta inspekcijama i gospodinu Vuku Radojeviću, Pokrajinskom sekretaru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, nadležnom za vršenje inspekcijskog nadzora nad JP "Nacionalni park Fruška gora". One su na kraju rezultirale sa nekoliko prekršajnih prijava i jednom prijavom za privredni prestup. I to sve za kršenje Zakona o zaštiti prirode, Zakona o šumama i Pravilnika o šumskom redu – podsećaju u pismu.

Oni napominju da je nesavestan rad upravljača godinama unazad takođe rezultirao trajnim uništavanjem šuma Fruške gore a da o tome svedoče "nebrojene ogoljenje i zaparložene padine Fruške gore, na kojima su rađene tzv. seče prirodne obnove, odnosno oplodne seče, da bi danas na njima imali isključivo šikare, a ne podmlađene šume".

 


Iskoristićemo ovu priliku da Vas obavestimo da su lokacije na kojima je u novembru 2019. god. bilo pošumljavanje u organizaciji "Exit fondacije", uz Vaše učešće i učešće EU delegacije, 2017. godine urađena oplodne seča oko 700 stabala hrasta, bukve i lipe starih oko 80 godina, posle kojih su ostale gole zaparložene padine. Iskoristićemo takođe ovu priliku da Vas pitamo koji je smisao takvog upravljanja šumama Nacionalnog parka Fruška gora – pitaju se ekološki aktivisti.  

Predlog hitnih odluka

Oni smatraju da je situacija na Fruškoj gori dramatična i, osim što su ugrožene šume kao prirodno dobro i najvažniji resurs za borbu protiv emisije štetnih gasova i negativnih klimatskih promena, ugrožen je drastično i kvalitet životne sredine više stotina hiljada građana Novog Sada i okoline, svih ostalih mesta i gradova koji gravitiraju ka Fruškoj gori kao jedinoj šumskoj planinskoj oazi Vojvodine.

Takođe napominjemo da je kvalitet životne sredine dodatno ugrožen i aerozagađenjem uzrokovanim emisijom štetnih gasova i materija iz cementare "Lafarge Holcim" u Beočinu, koja spaljuje gume, industrijski, komunalni i organski otpad kao svoje alternativne energente – upozoravaju iz Pokreta.


Iz svih pomenutih razloga, iz Pokreta OŠFG zahtevaju da ministar hitno donese  Odluku o zabrani seče šuma na Fruškoj gori na minimalni period od 20 godina kako bi tokom moratorijuma šume mogle biti sačuvane i obnovljene kontinuiranim, stručnim pošumljavanjem i negom. Takođe, oni traže da se pokrene procedura izmene Zakona o nacionalnim parkovima kako bi on dobio zaista tretman zaštićenog područja prirode, odnosno javnog dobra koje služi "isključivo potrebama građana Novog Sada i Vojvodine, a te potrebe su očuvana životna sredina u ekološko-sociološkom smislu".

Šta bi trebalo da se postigne izmenama pročitajte detaljnije u tekstu pisma koji je objavljen na zvaničnoj Fejsbuk stranici Pokreta.

KOLIKO ĆE SE POSEĆI U 2020. GODINI: "U JP 'Nacionalni park Fruška gora' upravo je završena javna nabavka za usluge seče šume i Uprava je donela odluke o izboru šest firmi koje će tokom 2020. godine poseći planski oko 60.000 kubnih metara, što je oko 20.000 stabala. Završavamo pismo upravo sa ovim podatkom, kako bismo Vam predočili koliko su nam hitno potrebne Vaše odgovorne odluke, a za dobrobit nas građana i naše Fruške gore" – upozorava se u pismu upućenom ministru Trivanu u kom je iskazana nada u njegov brzi odgovor.

Oceni vest:
10
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • gari

  pre 1620 dana i 11 sati

  Što bi srbende rekle - lijepa naša Fruška gora, al' se šjeći MORA!

  Oceni komentar:
  2
  1
 • Marko

  pre 1617 dana i 12 sati

  "Za najvise 2-3 godine..." Fruska gora bice golet.

  Oceni komentar:
  0
  2