Pokret OŠFG najavio prikupljanje potpisa za zaštitu drveća Fruške gore usled "enormne planske seče"

Pokret OŠFG najavio prikupljanje potpisa za zaštitu drveća Fruške gore usled "enormne planske seče"

Usled zapažene ubrzane eksploatacije drveća u Nacionalnom parku Fruška gora, "koja za cilj ima samo i pre svega pretvaranje šuma u drvnu masu za unovčavanje, što legalno, što nelegalno", pokret Odbranimo šume Fruške gore je pokrenuo inicijativu fizičkog prikupljanja potpisa pod sloganom "Šume, šume – sačuvajmo šume Fruške gore".

Potpise će prikupljati na ulicama Novog Sada i drugih gradova, a akcija će trajati tokom marta, aprila i početkom maja, nakon čega će potpisi biti predati nadležnim institucijama, najavio je pokret, a prenosi Energetski portal.

Podsećamo, članovi Pokreta su se početkom februara pismenim putem obratili i ministru zaštite životne sredine Goranu Trivanu, obaveštavajući ga da se na Fruškoj gori odvijaju, prema njihovim tvrdnjama, enormne planske seče šuma koje su poslednjih deset godina dostigle eskalirajuće razmere. Nadaju se njegovom razumevanju za probleme s kojima se suočava najstariji nacionalni park u Srbiji.

Aktivisti su ogorčeni zbog dominacije interesa drvno-prerađivačke industrije.

Godinama unazad u JP "Naconalni park Fruška gora" u praksi imamo model upravljanja koji je dominantno šumarsko-komercijalni, pa su samim tim prirodna dobra, a pre svega šume, resurs koji je isključivo u funkciji ostvarivanja prihoda i samofinansiranja javnog preduzeća i njihovih 135 zaposlenih. Duboko smo uvereni da kao resorni ministar znate jako dobro da šumarsko-komercijalni model upravljanja nacionalnim parkom mora biti zamenjen zaštitarskim modelom zato što je to ključni uslov njegovog opstanka. Nećemo se ovom prilikom pozivati na Poglavlje 27, niti na sve one konvencije iz oblasti zaštite prirode, biodiverziteta i staništa, kao ni na klimatske sporazume koje je naša zemlja ratifikovala proteklih godina, zato što mi želimo da sačuvamo šume, ekosisteme i biodiverzitet Fruške gore zbog nas samih, naše dece i naše budućnosti, a ne zato što su to neke obaveze Evropske unije – stoji u njihovom pismu Trivanu.

Detaljnije o problemu seče drveća na Fruškoj gori možete pročitati OVDE.


Izvor:
Energetski portal

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Odbranimo šume Fruške gore

  pre 275 dana i 13 sati

  Ideja za fizičku peticiju je iz maja prošle godine kada je zaista bila zamišljena kao alat protiv seče šume na Fruškoj od strane iskrenih aktivista, ali je ta ideja zloupotrebljena internet peticijom od strane istih pojedinaca koji i sad guraju kukavičja jaja u tuđe gnezdo, pod parolom aktivizma, ali tako blizu izborima da je to prosto nemoguće ne primetiti. Nije prvi put da su potpisi građana zloupotrebljeni u svrhu političkog promovisanja pojedinaca ili oportunista sa nepotpunom/neadekvatnom argumentacijom.

  Oceni komentar:
  0
  1