Pokret "Podrži RTV" podneo krivičnu prijavu protiv UO RTV

Pokret "Podrži RTV" podneo krivičnu prijavu protiv UO RTV

Pokret "Podrži RTV" podneo je danas krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv svih članova Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine (RTV) – "zbog nesavesnog rada u službi".

Kako se navodi u saopštenju pokreta "Podrži RTV", krivična prijava podneta je godinu dana nakon što je Upravni odbor doneo odluku o smeni direktora programa, nakon čega je usledio još čitav niz smena u ovoj medijskoj kući, koje su, na kraju, dovele do potpunog urušavanja kvaliteta programa i pada gledanosti.

- Pokret "Podrži RTV" je pre tačno godinu dana otvorenim pismom upozorio Upravni odbor i tada novo rukovodstvo RTV-a, da bi "nagle i nejasno obrazložene kadrovske promene mogle da naruše teško stečen ugled pokrajinskog javnog servisa i poverenje građana". Uprkos tome, "čistke" novinara i urednika su nastavljene i ukinuto je nekoliko cenjenih i prepoznatljivih analitičkih emisija, što je sve dovelo do drastičnog pada kvaliteta programa i pada gledanosti, a to potvrđuju i brojni monitorinzi i analize stručnih organizacija i agencija – poručuju se u saopštenju.

Iz pokreta "Podrži RTV" navode i da su zaposleni u pokrajinskom javnom servisu dovedeni u situaciju da iz meseca u mesec strahuju od gubitka posla, da bivaju zaposleni "na lizing", da se zbog nestručnosti rukovodstva otpuštaju, pa ponovo zapošljavaju preko honorarnih ugovora, da bi u konačnici bili vraćeni na agencije.

- Za sve to vreme, imenovano rukovostvo odluke donosi u v.d. statusu, jer Upravni odbor ni godinu dana nakon raspisivanja konkursa za rukovodeće pozicije nikoga nije izabrao, iako prijavljeni kandidati ispunjavaju uslove. Ovakvim poslovanjem, povređene su odredbe više zakona, kao i pravo građana na istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje, te druga prava iz Zakona o javnim medijskim servisima. Time je istovremeno teže povređen i javni interes u oblasti informisanja – kaže se u saopštenju i dodaje:

- Pokret "Podrži RTV", uz podršku građanki i građana, stručne javnosti i civilnog sektora, Upravnom odboru je dao godinu dana da podnesu ostavke i isprave učinjenje greške. Više nisu dovoljne samo ostavke – moraju da snose i krivičnu odgovornost, jer javni servis nije poligon za ostvarivanje ličnih i političkih ciljeva, već vlasništvo građanki i građana koji su ga osnovali, koji ga finansiraju i koji imaju pravo i da ga kontrolišu – poručuju iz pokreta "Podrži RTV", te podsećaju da će danas, 22. maja, u 17 sati biti organizovan protest ispred zgrade RTV (ugao Sutjeske i Maksima Gorkog) pod nazivom "Istinom protiv otmičara".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje novosadska policija bez vode novorođenčad promenada Isključenje struje jkp novosadska toplana šoping centar promenada novosadsko porodilište bez struje Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad servisne informacije raspored sahrana i ispraćaja betanija bebe KCV klinički centar vojvodine isključenje vode matičar novi sad JGSP "Novi Sad" Spens jkp lisje elektrovojvodina sahrane novi sad JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo Aleksandar Vučić novosađani