Pokret "Podrži RTV" podneo krivičnu prijavu protiv UO RTV

Pokret "Podrži RTV" podneo krivičnu prijavu protiv UO RTV

Pokret "Podrži RTV" podneo je danas krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv svih članova Upravnog odbora Radio-televizije Vojvodine (RTV) – "zbog nesavesnog rada u službi".

Kako se navodi u saopštenju pokreta "Podrži RTV", krivična prijava podneta je godinu dana nakon što je Upravni odbor doneo odluku o smeni direktora programa, nakon čega je usledio još čitav niz smena u ovoj medijskoj kući, koje su, na kraju, dovele do potpunog urušavanja kvaliteta programa i pada gledanosti.

- Pokret "Podrži RTV" je pre tačno godinu dana otvorenim pismom upozorio Upravni odbor i tada novo rukovodstvo RTV-a, da bi "nagle i nejasno obrazložene kadrovske promene mogle da naruše teško stečen ugled pokrajinskog javnog servisa i poverenje građana". Uprkos tome, "čistke" novinara i urednika su nastavljene i ukinuto je nekoliko cenjenih i prepoznatljivih analitičkih emisija, što je sve dovelo do drastičnog pada kvaliteta programa i pada gledanosti, a to potvrđuju i brojni monitorinzi i analize stručnih organizacija i agencija – poručuju se u saopštenju.

Iz pokreta "Podrži RTV" navode i da su zaposleni u pokrajinskom javnom servisu dovedeni u situaciju da iz meseca u mesec strahuju od gubitka posla, da bivaju zaposleni "na lizing", da se zbog nestručnosti rukovodstva otpuštaju, pa ponovo zapošljavaju preko honorarnih ugovora, da bi u konačnici bili vraćeni na agencije.

- Za sve to vreme, imenovano rukovostvo odluke donosi u v.d. statusu, jer Upravni odbor ni godinu dana nakon raspisivanja konkursa za rukovodeće pozicije nikoga nije izabrao, iako prijavljeni kandidati ispunjavaju uslove. Ovakvim poslovanjem, povređene su odredbe više zakona, kao i pravo građana na istinito, nepristrasno, potpuno i blagovremeno informisanje, te druga prava iz Zakona o javnim medijskim servisima. Time je istovremeno teže povređen i javni interes u oblasti informisanja – kaže se u saopštenju i dodaje:

- Pokret "Podrži RTV", uz podršku građanki i građana, stručne javnosti i civilnog sektora, Upravnom odboru je dao godinu dana da podnesu ostavke i isprave učinjenje greške. Više nisu dovoljne samo ostavke – moraju da snose i krivičnu odgovornost, jer javni servis nije poligon za ostvarivanje ličnih i političkih ciljeva, već vlasništvo građanki i građana koji su ga osnovali, koji ga finansiraju i koji imaju pravo i da ga kontrolišu – poručuju iz pokreta "Podrži RTV", te podsećaju da će danas, 22. maja, u 17 sati biti organizovan protest ispred zgrade RTV (ugao Sutjeske i Maksima Gorkog) pod nazivom "Istinom protiv otmičara".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan