Pokret "Podrži RTV" pozvao kolege sa RTS-a da "konačno stanu u odbranu profesije"

Pokret "Podrži RTV" pozvao kolege sa RTS-a da "konačno stanu u odbranu profesije"

Nakon subotnjeg upada građana i opozicije u zgradu javnog servisa i izveštavanja RTS-a o tom događaju, na našu adresu stiglo je saopštenje pokreta "Podrži RTV" koje prenosimo u celosti...

Izveštavanje Radio-televizije Srbije o upadu demonstranata u zgradu tog javnog medijskog servisa, još jednom je potvrdilo da je RTS uzurpiran od strane vlasti i da ne radi u interesu građana koji su njegovi stvarni vlasnici.

Umesto da građane pravovremeno informišu o dešavanjima u njihovoj zgradi, RTS je u vestima ponovo dao glas političarima i državnim funkcionerima i dozvolio sebi da prenosi program televizije Pink, koja svakodnevno krši kodeks novinara Srbije i prepoznata je kao medij koji radi isključivo u korist režima.

Osim toga, direktor Radio televizije Srbije Dragan Bujošević je u svom obraćanju poistovetio nezadovoljne građane sa opozicijom i napomenuo da RTS "neće upadati u stranačke prostorije", čime je pokazao da ponovo nije razumeo poruku da javni sevis ne sme da služi u svrhu jednoumlja i proterivanja dijaloga iz svoje uređivačke politike, već pravovremenog i balansiranog izveštavanja.

Podsećamo da su upravo izveštavanje javnog medijskog servisa Radio televizije Srbije o višemesečnim protestima u Beogradu i drugim gradovima, kao i dugogodišnje nebalansirano izveštavanje u centralnim informativnim emisijama, u kojima nema prostora za kritičko mišljenje, glavni uzroci sinoćnjeg upada nezadovoljnih građana u zgradu ove medijske kuće i da je upravo takvo izveštavanje doprinelo stvaranju atmosferu nasilja i podela u društvu.

Pokret Podrži RTV je zajedno sa građanima 2016. organizovao niz protesta protiv nezakonitih smena na Radio-televiziji Vojvodine i više puta je bio na vratima RTV-a. Građani imaju pravo da se pobune protiv uzurpacije javnih medijskih servisa, ali pozivamo i jednu i drugu stranu da se uzdržavaju od primene sile.

Podrži RTV je nebrojeno puta upozoravao da su slobodni mediji, a pre svega slobodan javni servis sa nezavisnom uređivačkom politikom, preduslov za pokretanje demokratskih procesa u Srbiji. Pozivamo one koji su medije uzurpirali i pretvorili ih u propagandne mašine za stvaranje lažne slike društva da uvaže višegodišnje zahteve građana na ulici, podnesu ostavke i omoguće uslove u kojima će mediji moći slobodno i profesionalno da rade.

Pozivamo i kolege sa RTS da se odvaže i konačno stanu u odbranu profesije i da ne dozvole da se RTS još jednom stavi nasuprot interesa građana, jer smo takav scenario već imali priliku da vidimo devedesetih godina – kaže se na kraju saopštenja koje potpisuje pokret "Podrži RTV".

Oceni vest:
8
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dobrosav

  pre 1350 dana i 8 sati

  Samo kad su se i ovi tugomiri povampirili...

  Oceni komentar:
  2
  3