Pokret "Podrži RTV" pozvao kolege sa RTS-a da "konačno stanu u odbranu profesije"

Pokret "Podrži RTV" pozvao kolege sa RTS-a da "konačno stanu u odbranu profesije"

Nakon subotnjeg upada građana i opozicije u zgradu javnog servisa i izveštavanja RTS-a o tom događaju, na našu adresu stiglo je saopštenje pokreta "Podrži RTV" koje prenosimo u celosti...

Izveštavanje Radio-televizije Srbije o upadu demonstranata u zgradu tog javnog medijskog servisa, još jednom je potvrdilo da je RTS uzurpiran od strane vlasti i da ne radi u interesu građana koji su njegovi stvarni vlasnici.

Umesto da građane pravovremeno informišu o dešavanjima u njihovoj zgradi, RTS je u vestima ponovo dao glas političarima i državnim funkcionerima i dozvolio sebi da prenosi program televizije Pink, koja svakodnevno krši kodeks novinara Srbije i prepoznata je kao medij koji radi isključivo u korist režima.

Osim toga, direktor Radio televizije Srbije Dragan Bujošević je u svom obraćanju poistovetio nezadovoljne građane sa opozicijom i napomenuo da RTS "neće upadati u stranačke prostorije", čime je pokazao da ponovo nije razumeo poruku da javni sevis ne sme da služi u svrhu jednoumlja i proterivanja dijaloga iz svoje uređivačke politike, već pravovremenog i balansiranog izveštavanja.

Podsećamo da su upravo izveštavanje javnog medijskog servisa Radio televizije Srbije o višemesečnim protestima u Beogradu i drugim gradovima, kao i dugogodišnje nebalansirano izveštavanje u centralnim informativnim emisijama, u kojima nema prostora za kritičko mišljenje, glavni uzroci sinoćnjeg upada nezadovoljnih građana u zgradu ove medijske kuće i da je upravo takvo izveštavanje doprinelo stvaranju atmosferu nasilja i podela u društvu.

Pokret Podrži RTV je zajedno sa građanima 2016. organizovao niz protesta protiv nezakonitih smena na Radio-televiziji Vojvodine i više puta je bio na vratima RTV-a. Građani imaju pravo da se pobune protiv uzurpacije javnih medijskih servisa, ali pozivamo i jednu i drugu stranu da se uzdržavaju od primene sile.

Podrži RTV je nebrojeno puta upozoravao da su slobodni mediji, a pre svega slobodan javni servis sa nezavisnom uređivačkom politikom, preduslov za pokretanje demokratskih procesa u Srbiji. Pozivamo one koji su medije uzurpirali i pretvorili ih u propagandne mašine za stvaranje lažne slike društva da uvaže višegodišnje zahteve građana na ulici, podnesu ostavke i omoguće uslove u kojima će mediji moći slobodno i profesionalno da rade.

Pozivamo i kolege sa RTS da se odvaže i konačno stanu u odbranu profesije i da ne dozvole da se RTS još jednom stavi nasuprot interesa građana, jer smo takav scenario već imali priliku da vidimo devedesetih godina – kaže se na kraju saopštenja koje potpisuje pokret "Podrži RTV".

Oceni vest:
8
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dobrosav

  pre 32 dana i 21 sat

  Samo kad su se i ovi tugomiri povampirili...

  Oceni komentar:
  2
  3
JKP Vodovod i kanalizacija jkp novosadska toplana novosadsko porodilište novi sad bez vode isključenja struje namirnice sahrane elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo ishrana bebe novorođenčad jkp lisje Vreme u Novom Sadu bez struje isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad betanija Novo naselje novosađani vremenska prognoza novi sad protest Isključenje struje vremenska prognoza raspored sahrana novi sad servisne informacije novi sad Republički hidrometeorološki zavod RHMZ gradsko groblje