Pola miliona gladnih, Srbija umesto da donira baca hranu

Pola miliona gladnih, Srbija umesto da donira baca hranu

Kada bi zdravstveno bezbedne namirnice završavale u procesu donacije, umesto na smeću, to bi bilo dovoljno da se nahrane gladni u Srbiji.

Prema zvaničnim podacima, oko pola miliona ljudi u našoj zemlji nema dovoljno sredstava ni za osnovne potrebe. Donošenje zakona o doniranju viškova hrane i sistemsko uređenje u ovoj oblasti, koje bi uklonilo prepreke da megamarketi, restorani i proizvođači prehrambenih proizvoda daruju ispravne namirnice, najavljuje se godinama, ali do danas nema pomaka. Kako "Novosti" saznaju od članova aktuelne radne grupe koja radi na unapređenju ovog zakonskog okvira, dve su ključne promene koje treba da se usvoje. Neophodno je da se ukine porez na doniranu hranu, kako bi se većina podstakla da je usmeri ka onima kojima je neophodna i izmeni Pravilnik o bezbednosti hrane, koja bi omogućila da namirnice sa oznakom "najbolje upotrebiti do" budu donirane na dan isteka tog roka.

Godišnje, samo domaćinstva u Srbiji bace 247.000 tona hrane, što je na jednodnevnom nivou 676 tona. Nema zvaničnih podataka o tome kolike količine namirnica iz megamarketa, restorana i od proizvođača završe u smeću, napominju "Novosti". Inače, u našoj zemlji radi 77 narodnih kuhinja Crvenog krsta Srbije, a u taj broj ne spadaju one koje postoje u Beogradu i na teritoriji KiM. U narodnim kuhinjama jedan topli obrok dnevno dobije 33.175 korisnika, a gotovo trećina su deca do 18 godina. Svako dobije po pola litre kuvanog jela i pola vekne hleba dnevno, a to je za oko 70 odsto njih i jedini obrok tokom dana.

O ovoj temi možete više da pročitate ovde.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan