Polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu (FOTO)

Polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu (FOTO)

Povodom obeležavanja 9. novembra – Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, predsednik Skupštine Grada Novog Sada, Zdravko Jelušić, zajedno sa delegacijom Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, kao i delegacijom Vojske Srbije, položio je danas venac na Spomen krst palim borcima od 1912. do 1918. godine.

Pomen stradalima održalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Danas je 101. godišnjica od ulaska srpske vojske u Novi Sad i to je i simboličan početak novog veka u pamćenju ovog događaja. To je bitan kamen međaš u istoriji grada. Od tada Novi Sad prestaje da bude palanka i kreće da se razvija u grad. Novi Sad postaje stvarni centar srpske kulture, svega onoga što se dešava na ovim prostorima preko Save i Dunava, na području današnje Vojvodine. Ovo je više nego značajan datum za Novi Sad i verujem da će se kroz vekove obeležavati, kao što i mi imamo obavezu da ga obeležavamo danas – rekao je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.


Kako se navodi u saopštenju iz Skupštine grada, predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine Novi Sad Goran Maksimović istakao je da 9. novembar "predstavlja jedan od najsvetlijih trenutaka naše istorije naše varoši".

Tog 9. novembra srpska oslobodilačka vojska, pod komandom majora Bugarskog, ušla je i oslobodila ovaj grad posle vekovnog ropstva. To je omogućilo koji dan kasnije, 25. novembra, da se održi Velika narodna skupština i da se prisajedinimo Кraljevini Srbiji. Od tog trenutka pa do danas mi živimo zajedno i naš narod je slobodan u ispovedanju svoje nacionalnosti, vere, kulture i prosvete – kazao je Maksimović.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan