Polaganjem venaca obeležen Dan prisajedinjenja Vojvodine kraljevini Srbiji (FOTO)

Polaganjem venaca obeležen Dan prisajedinjenja Vojvodine kraljevini Srbiji (FOTO)

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, zajedno sa delegacijom Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i predstavnicima Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine – Novi Sad, položili su vence na spomen-ploču na mestu na kom je održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje 25. novembra 1918. godine.

Tog dana doneta je odluka o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Svakog 25. novembra, Grad Novi Sad odaje poštu slavnim precima i tradicionalno obeležava ovaj datum, značajan za državu Srbiju i celokupan srpski narod. Zgrada banke u centru grada pored koje svakodnevno prolazimo, bila je mesto važnog događaja za Vojvodinu i Srbiju te davne 1918. godine. Zato se, i posle 104 godine, ponosno sećamo tog datuma. Ali, pored čuvanja sećanja i odavanja zahvalnosti, važno je i današnje generacije podsećati na značaj tog događaja. U tom kontekstu treba naglasiti da proglašenje prisajedinjenja dugujemo hrabrim, odvažnim i nadasve složnim ljudima tog vremena, sa vizionarskim pogledom u budućnost. Velika narodna skupština bila je i veliki demokratski iskorak za to doba, budući da je bila višenacionalna i da je postojalo opšte pravo glasa. Posebnu pažnju zaslužuje činjenica da su u donošenju ove istorijske odluke za srpski narod učestvovale i žene, njih sedam, i to prvi put u Evropi. Ti principi slobode i ravnopravnosti i danas su glavna vodilja u našem Novom Sadu, u celoj Srbiji. Stoga, ugledajmo se na njih i složno gradimo našu budućnost, kako bismo i mi našim potomcima ostavili svet na koji će biti ponosni – rekao je gradonačelnik Đurić.


U ime Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine obratio se Aleksandar Bošnjak i rekao da se njegovi članovi diče tom istorijskom odlukom u kojoj su učestvovali.

Nadam se da ćemo očuvati tradiciju i kulturu Bunjevaca i da će naši potomci biti ponosni na naša dela, kao što smo i mi na naše pretke – rekao je Bošnjak.

Predsednik Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. Godine – Novi Sad, Goran Maksimović, naglasio je da je 25. novembar zlatnim slovima ispisan u istoriji srpskog naroda kao velika pobeda, kada je te 1918. godine trajno promenjena istorija i način života naroda na ovom podneblju, prisajedinjenjem Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Oceni vest:
2
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dovoljno je reći

  pre 5 dana i 7 sati

  O, tužnog li dana i pogrešne li odluke.
  Sudeći po vidovitosti pokojnog oca sa Hilandara i podacima o njegovim izjavama u jednoj tv emisiji, ta nepravda će u budućnosti svakako biti ispravljena.

  Oceni komentar:
  3
  11
 • Treba reci

  pre 5 dana i 2 sata

  E zbog takvog stava i razmisljanja ce du se jednoga dana Srem, Banat i Backa odvojiti jedna od druge i hteti da postanu po samostalne republike. To ni cemu nevodi, zato nije dzabe stara poslovica izrecena: Samo Sloga Srbina Spasava!

  Oceni komentar:
  4
  1
 • Dragan

  pre 4 dana i 10 sati

  Kakva pogresna odluka

  Oceni komentar:
  2
  2
 • Znaš ti brale, devojano mlada...

  pre 4 dana i 9 sati

  Od 1989-te do danas je prošlo 33 nesrećne godine za Vojvodinu i njene stanovnike.
  Imali smo svi, ali SVI prilike da vidimo kako to izgleda kada "Samo Sloga Srbina Spasava! "
  kao i kako to izgleda kada Srbi prave svoju državu, kako ona funkcioniše.
  Jugoslavija je bila toliko bolja, da je 90% vikendica do sada izgrađenih od strane Srba, bilo izgrađeno u to doba, kada su kao, bili maltretirani i ugnjetavani.
  Sada smo ugnjetavani svi, kao stanovnici loše države, u kojoj 5-6 ljudi određuje sve.

  Oceni komentar:
  2
  2