Polaganjem venaca obeležen Dan slobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu

Polaganjem venaca obeležen Dan slobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu

Današnji datum i slobodarski duh zauvek utkani u tkivo Novog Sada.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je zajedno s predsednikom Skupštine Grada Zdravkom Jelušićem, predstavnicima Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a, Vojske Srbije i Organizacije Rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada, položio vence na Spomen-groblju boraca NOR-a 1941–1945, a potom i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.

– Naš grad je oslobođenje u Drugom svetskom ratu dočekao sa značajno malobrojnijim stanovništvom, čak za dve trećine manjim, i sa velikim stradanjima i gubicima, pre svega u ljudskim životima. Tada je Novi Sad imao stanovnika koliko danas ima studenata i to najbolje pokazuje koliko je grad napredovao, prvenstveno zahvaljujući onima koji su nam svojim životima podarili slobodu. Mi smo večno zahvalni svim oslobodiocima, kao i pripadnicima savezničkih armija, pre svega Crvenoj armiji koja je učestvovala u oslobođenju Jugoslavije, samim tim i Novog Sada. Zato su ovaj datum i slobodarski duh zauvek utkani u tkivo Novog Sada, kao sećanje na neke prethodne generacije, i kao opomena za neke buduće. Mir i sloboda su neprocenjive vrednosti i nikome nećemo dozvoliti da ugrozi slobodu stečenu grobovima naših predaka. Uvek ćemo se svom snagom odupirati zlu, slobodni da odlučujemo o svojoj budućnosti, svesni odgovornosti koju imamo prema našim potomcima – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.Član SUBNOR-a Grada Novog Sada Mihajlo Vujasin je istakao da su taj slobodarski datum naši preci ostavili u amanet, a da je veoma važno da mlade generacije to ne zaborave.

– Bez slobode se nigde ne može stići i zato svi zajedno tradicionalno odajemo počast palim borcima i težimo da sačuvamo ovu slobodu koju su nam naši preci podarili – rekao je Mihajlo Vujasin.


Foto: Grad Novi Sad

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tiosav S. Marjanović

  pre 502 dana i 18 sati

  Naš polgarmešter kanda malo brka ćirilicu i latinicu.

  Oceni komentar:
  0
  1