"POLITIKA": Građanski zakonik će dozvoliti surogat-materinstvo

"POLITIKA": Građanski zakonik će dozvoliti surogat-materinstvo

Budući građanski zakonik ipak će dozvoliti surogat-materinstvo, i to uz umerenu nagradu, a žena koja nosi i rodi dete za nekog drugog zvaće se u zakoniku "rodilja", saznaje list "Politika".

Rodilja će imati pravo na naknadu troškova tokom trudnoće i porođaja, kao i pravo na nagradu, ali će ta nagrada biti umerena – od 8.000 do 15.000 evra, kažu u komisiji za izradu prednacrta GZ-a.

Žene iz Srbije tako neće više morati da idu u Ukrajinu, gde se sa surogat-majkama sklapaju ugovori na 30.000 do 40.000 evra, ili u Ameriku, gde je cena ovakve "usluge" čak 100.000 dolara, rekao je za "Politiku" prof. dr Miodrag Orlić, v. d. predsednika komisije za izradu prednacrta.

– Materinstvo je do sada uvek bilo nesporno, jer se i u životu i u pravu smatra da je majka deteta ona žena koja ga je rodila. Međutim, sada će postojati pravni i biološki trougao, jer u nastanku novog života mogu da učestvuju tri žene: ona koja daje jajnu ćeliju, ona koja će nositi trudnoću i roditi i žena koja će biti majka deteta. Zakonik kaže da je to "nameravana majka". Ona po pravilu neće biti i davalac jajne ćelije, ali ta mogućnost nije isključena – navodi sagovornik "Politike".

Prednacrtom budućeg građanskog zakonika predviđa se da surogat-majka ima pravo da prekine trudnoću.

– Mislim da smo pronašli lepu reč "rodilja" za ženu koja će nositi i roditi dete. Termin "surogat-majka" je grub i netačan, jer zapravo to nije majka, već žena koja ima funkciju "inkubatora", ma koliko to neprijatno zvučalo. Ona će rađati za drugoga, jajna ćelija ne potiče od nje i ona neće biti majka. Preovladalo je mišljenje da zakon treba da omogući ovakvu vrstu ugovora o rađanju za drugog – kaže dr Orlić.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novi sad isključenja struje elektrovojvodina JGSP "Novi Sad" RHMZ jkp lisje Vreme u Novom Sadu novosadsko porodilište novosađani servisne informacije novi sad bez struje Republički hidrometeorološki zavod bebe betanija novorođenčad isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja jkp novosadska toplana sahrane vremenska prognoza novi sad radosne vesti štrand Vreme u Srbiji raspored sahrana novi sad bez vode gradsko groblje servisne informacije porodilište JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo