"POLITIKA": Rusija pojačala kontrolu pašteta "Neoplante"i "Juhora"

"POLITIKA": Rusija pojačala kontrolu pašteta "Neoplante"i "Juhora"

Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor – Roseljhoznadzor – objavila je na svom zvaničnom sajtu da su dva srpska proizvođača prerađevina trenutno pod pojačanom kontrolom ove inspekcije, piše dnevni list "Politika".

Veliki domaći proizvođači "Neoplanta" i "Juhor" dospeli su na ovu listu krajem februara, odnosno početkom marta, jer je inspekcija utvrdila da se u njihovim paštetama nalazi DNK životinja od kojih ovi proizvodi nisu napravljeni, navodi beogradski list.

Tako je u "Neoplantinoj" pašteti "patelina" s ukusom svinjske šunke pronađen pileći DNK, dok je u "Juhorovoj" goveđoj pašteti detektovan DNK svinje. Proizvođači ovu informaciju nisu naveli na deklaraciji, zbog čega će u narednom periodu trpeti posledice kroz pojačanu kontrole ruske inspekcije, piše "Politika". 

Prema istraživanju "Politikinog" Potrošača, zbog ovakvih nalaza srpske kompanije iz Jagodine i Novog Sada nalaze se u takozvanom žutom statusu, odnosno biće 90 dana pod pojačanom prismotrom inspekcije. Biće im kontrolisani uzorci u laboratoriji za svaku izvoznu pošiljku.

U domaćim kompanijama, međutim, za taj list tvrde da su njihove interne kontrole pokazale drugačije rezultate.

– Odmah po prijemu obaveštenja da je ruska nadležna institucija analizom pronašla tragove pilećeg DNK u proizvodu koji u svom sastavu sadrži svinjsko meso, u skladu s kompanijskim procedurama, analizirali smo proizvode iz navedenog LOT-a (serije). Kontrole su obavljene u akreditovanoj laboratoriji, Institutu za higijenu i tehnologiju mesa, gde je utvrđeno da pileći DNK ne postoji u ovim uzorcima –  rekli su za "Politiku" u „Neoplanti”.

– Kako je našoj kompaniji bezbednost proizvoda i zdravlje potrošača na prvom mestu, uz obavezno poštovanje važeće zakonske regulative u svim segmentima poslovanja, i u proizvodnji, u saradnji s nadležnom veterinarskom inspekcijom definisane su mere koje će obezbediti unapređenje sistema kontrole – kažu u "Neoplanti" za "Politiku", te dodaju da kompanija može nesmetano da nastavi s proizvodnjom i izvozom proizvoda u Carinski savez. Kako dalje navode, u narednom periodu (do 90 dana) obavljaće dodatne kontrole. Takođe, napominju da "piletina kao sastojak nije alergen".

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu lista "Politika".

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan