Poljoprivrednici od jutros na pregovorima u Vladi Srbije

Poljoprivrednici od jutros na pregovorima u Vladi Srbije

Nakon četiri dana protesta i blokade puteva, poljoprivrednici će od jutros sesti za pregovarački sto sa predstavnicima Vlade Srbije. Za sada nema informacija o novim blokadama u Novom Sadu, a traktori su ispred Novosadskog sajma.

Nezadovoljni poljoprivrednici iz sedam asocijacija i udruženja od utorka organizovali su protestne vožnje i blokkade širom Srbije.

Danas od devet sati u zgradi Vlade Srbije treba da ih primi premijerka Ana Brnabić sa ministrima poljoprivrede i finansija.

Iz Icijative za opstanak poljoprivrednika Srbije upozorili su predstavnike vlasti da sastanku mogu prisustvovati samo udruženja potpisnici zahteva. U slučaju pokušaja ubacivanja nekih drugih udruženja ili pojedinaca, delegacija poljoprivrednika će napustiti sastanak.

Vlada Srbije je pre dva dana ispunila zahtev dva udruženja koja nisu učestvovala u protestu i podigla premiju za mleko sa 15 na 19 dinara po litru, regres po kravi sa 30.000 na 40.000 dinara i uvela prelevman na polutvrde sireve od 300 dinara.

Zahtevi poljoprivrednika:

1. Da se krene u pravcu formiranja najniže otkupne cene sirovog mleka na teritoriji Republike Srbije (formirati zaštitnu cenu koja će biti minimalno 78 dinara + PDV, što trenutno jeste cena koštanja mleka sa sadašnjom cenom inputa), koji će se kontrolisati na osnovu promene tri inputa koji su najznačajniji kada je u pitanju proizvodnja mleka na teritoriji Republike Srbije;

2. Subvencije u minimumu 35.000 dinara po hektaru;

3. Premija za mleko minimalno 20 dinara po litru;

4. Referentnu cenu ratarskih kultura izjednačiti sa robnim berzama Budimpešta i Pariz;

5. Regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji prelevmanima na države E.U. i CEFTA sporazuma na sve mlečne proizvode;

6. Dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa PDV-om 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture;

7. Regres za mlečne krave u iznosu 40.000 dinara po kravi;

8. Ukinuti naknadu za odvodnjavanje.

Ukoliko današnji pregovori ne urode plodom, očekuje se nastavak blokada i radikalizacija protesta.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan