Poljoprivrednicima iz okoline Novog Sada porez sto puta veći

Poljoprivrednicima iz okoline Novog Sada porez sto puta veći

Skoro 800 poljoprivrednika iz okoline Novog Sada, dobilo je poreska rešenja uvećana više od sto puta u odnosu na prethodne godine, tvrde u udruženju "Futoški kupus", a prenosi "N1".

Razlog - gradskom odlukom, porodične njive koje godinama obrađuju, preinačene su u građevinsko zemljište, na koje se plaća porez od više od 150 hiljada dinara po hektaru. 

Paori iz okoline Novog Sada u rešenju za porez kako "N1" prenosi saznali su da su zapravo vlasnici - građevinskog zemljišta.

- U zahtevu piše da podnesem zahtev da sam vlasnik građevinskog zemljišta na parceli toj i toj. Trenutno je njiva. U katastru piše njiva druge klase" - kaže poljoprivrednik iz Begeča Nikola Živanov.

Za tu njivu, porez su do sada plaćali manje od 1500 dinara po hektaru, a sada će ih stajati više od 150.000. Drugim rečima, cifra koju zarade prodajom trećine kupusa koji rodi na njivi te veličine, i to ne računajući njihove troškove.

- Mi ne možemo ni da proizvedemo koliki je porez. Mislim da osnovica za taj obračun nije dobro doneta, mi se zato i žalimo jer je to za nas neprihvatljivo. Nemamo mi tu računice nikakve, ama baš nikakve -  kaže poljoprivrednik iz Futoga Živan Kolarov.

Opširnije o ovoj temi pogledajte ovde.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nenad

  pre 1055 dana i 22 sata

  Teraju poljoprivrednike da prodaju zemlju...

  Oceni komentar:
  0
  0