Poljska: Traže da se Klinton izvini i poseti psihijatra

Poljska: Traže da se Klinton izvini i poseti psihijatra

Poljska premijerka Beata Šidlo poručila je bivšem američkom predsedniku Bilu Klintonu da je preterao kada je kritikovao Poljsku da je krenula putem autoritarne demokratije poput Rusije pod vođstvom predsednika Putina i zatražila od njega da se izvini Poljskoj. Lider vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslav Kačinjski "šalje" ga kod psihijatra.

Premijerka Poljske u izjavi poljskom državnom radiju kaže da uz svo poštovanje prema Bilu Klintonu, smatra da je preterao i da mora da se izvini.

- Takve izjave ne samo da su neopravdane, nego i nepravedne, kazala je Beata Šidlo.

U Poljskoj, kao i u skoro desetomilionskoj poljskoj dijaspori u SAD, buru je izazvala izjava Klintona na predizbornom mitingu njegove supruge Hilari Klinton proteklog vikenda da Poljska i Mađarska traže autoritarne lidere nalik ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

- Poljska i Mađarska, te dve zemlje koje ne bi bile slobodne da nije bilo SAD i pobede u Hladnom ratu, sada su odlučile da im ta demokratija donosi suviše problema i traže lidere a la Putin. Dajte nam autoritarnog diktatora, a strance držite dalje. Zvuči vam poznato? – rekao je Bil Klinton

Beata Šidlo je podsetila da njena vlada i parlament u čija oba doma konzervativna desničarska stranka "Pravo i Pravda" od novembra ima komotnu većinu, sprema pravnu zaštitu ugleda Poljske od takvih izjava.

Prema tim izmenama koje priprema ministar kulture Pjotr Glinjski, Poljska bi na sudu tražila ogromne odštete za blaćenje svog ugleda, bez obzira na to da li se radi o stranom zvaničniku.

Lider "Prava i Pravde", formalno samo poslanik, ali realno daleko uticajniji od šefa države i premijerke, Jaroslav Kačinjski "poslao je Klintona zbog toga što ga je uporedio sa Putinom i druge koji misle slično pravo "na posmatranje kod psihijatra".

"Ako danas neko tvrdi da u Poljskoj nema demokratije, to znači da je u stanju koje treba analizirati medicinskim metodama", kazao je Kačinjski.

Od Klintonove kritike oštro se juče ogradila i Mađarska.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje smanjen pritisak vode JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad bebe sahrane novi sad novorođenčad servisne informacije novi sad bez vode Daško i Mlađa radosne vesti gradsko groblje elektrovojvodina vodovod lisje memorijal velikana almaško groblje odbojka Voša novosadsko porodilište havarija na vodovodu OK Vojvodina servisne informacije Spens bez struje groblje Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje vremenska prognoza betanija