Polne bolesti među novosadskim studentima: Svesno ignorišu opasnost

Polne bolesti među novosadskim studentima: Svesno ignorišu opasnost

Iako su studenti novosadskog Univerziteta svesni opasnosti od polnih bolesti, većina njih ipak ne vodi mnogo računa o tome.

Upravo iz ovog razloga polne bolesti među studentima su konstantne, te se na lekarskim pregledima svake godine pojavljuje određeni broj studenata koji su zaraženi HIV-om ili sifilisom. U poslednje tri godine godine zabeleženo je sedam slučajeva sifilisa, dok je za dve godine otkriven virus HIV-a kod troje studenata. Ovaj broj bi mogao da bude veći, s obzirom na to da veliki broj studenata izbegava lekarske preglede.
 
Iako broj zaraženih nije visok, koordinatorka zdravstvenog vaspitanja u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata Aleksandra Marinkov kaže da su polne bolesti uvek aktuelne, što je jedan od problema. 
 
Prema njenim rečima broj studenata koji se javljaju na dobrovoljna testiranja na polne bolesti je opao u odnosu na prethodne godine. U 2015. godini svega 97 studenata se prijavilo na testiranje, dok je proteklih godina taj broj bio oko 150. Ipak, Marinkov ističe da pored slabog odaziva studenata postoje i drugi, jednako važni, problemi.
 
- Jedan od problema je slanje studenata na preventivne preglede, ukoliko ne postoji kontretan simptom infekcije. Zbog malih kapaciteta studenti bi morali da se testiraju na lični zahtev, što bi morali da plate. Ukoliko uzmemo u obzir to da studenti nisu populacija koja ima para, onda možemo i da razumemo nedostatak volje da se testiraju i rade analize. Drugi problem je to što mi u službi nemamo nijednog urologa, a to nam je zaista preko potrebno, ističe Marinkov.
 
Marinkov ističe da je problem što su studenti svesni problema koji postoje, ali da to znanje ne primenjuju.
 
- Mi edukujemo studente o ovom problemu kroz grupna predavanja. Iako to možda nije najbolji način, ipak im prenosimo određena znanja. Utisak je da studenti poznaju opasnosti polno prenosivih bolesti, ali da za to ne mare puno. Oni znaju zašto se koristi kondom, ali je ključno pitanje da li će to znanje iskoristiti. Potrebno je da napravimo strategiju koja će osnažiti studente da vode više računa o sebi, kaže koordinatorka.
 
Na osnovu istraživanja zdravstvenog stanja studenata u 2014. godini, uopštena dijagnoza je pokazala da veliki broj studenatkinja ima vaginalne infekcije, ali da nisu sigurne u poreklo bolesti.
 
Studenti se mogu testirati na polne bolesti u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata radnim danima od 7 do 13.30 časova.
 
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

policija jkp bez struje JKP Vodovod i kanalizacija isključenje vode opens distrikt gradsko groblje servisne informacije klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad izmena režima saobraćaja novosadsko porodilište betanija horoskop servisne informacije novi sad sahrane bebe jkp lisje novorođenčad Novo naselje elektrovojvodina raspored sahrana novi sad novosađani opens 2019 isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja bez vode sahrane novi sad Isključenje struje novosadska policija