Pomen žrtvama Novosadske racije u četvrtak u podne kod spomenika "Porodica"

Pomen žrtvama Novosadske racije u četvrtak u podne kod spomenika "Porodica"

Članovi Odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije održali su konferenciju za novinare, a govornici su bili predsednik Odbora Miroslav Ilić, protojerej Vladan Simić i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam.

Kako je rečeno, pomen žrtvama Novosadske racije biće održan u ćetvrtak, 23. januara, u 12 časova na Кeju žrtava racije, kod spomenika "Porodica".

– Događaj će početi obraćanjem gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, u ime Srpske pravoslavne crkve molitveni pomen održati Njegovo preosveštenstvo Episkop bački gospodin Irinej, a potom će molitveni pomen i besedu održati Vrhovni rabin Srbije gospodin Isak Asijel. Nakon polaganja cveća i posluženja koljivom i kolačem, u organizaciji Кola srpskih sestara, Novosađani će biti pozvani da prisustvuju pomenu na Novosadskoj plaži Štrand, kod glavnog ulaza, na zelenom platou gde je smešteno spomen-obeležje – naglasio je Miroslav Ilić.


U četvrtak u 10 časova biće otkrivena i info-tabla posvećena stradanju Novosađana tokom Novosadske racije, na uglu Miletićeve ulice i Grčkoškolske, a u klubu "Tribina mladih" biće održana međunarodna konferencija "Od Novosadske racije do oslobođenja Aušvica – zašto se sećati, kako se sećati?" sa početkom u 15 časova. U Velikoj sali Кulturnog centra Novog Sada biće prikazan film "Šaulov sin" u 20 časova.

– Ove godine smo uspeli da prvi put postavimo spomen-ploču posvećenu kolektivnom stradanju Novosađana i to u Miletićevoj ulici koja je simbol tragičnog događaja. Nadam se da ćemo uspeti, uz podršku Grada Novog Sada i Pokrajinske vlade, da konačno odredimo mesto za izgradnju Memorijalnog centra koji će biti posvećen žrtvama racije u južnoj Bačkoj, negde na obali Dunava, blizu mesta stradanja. Naši najmlađi sugrađani i posetioci grada treba da imaju gde da se upoznaju sa strašnim periodom u istoriji Novog Sada i ovog dela Bačke, a cilj nam je da i jedan školski čas, i jedna nastavna jedinica u istorijskim udžbenicima za osnovne škole, budu posvećeni toj temi – istakao je protojerej Vladan Simić.Obeležavanje 78. godišnjice Novosadske racije počinje u sredu 22. januara u klubu "Tribina mladih" gde će u 12 časova biti otvorena izložba "Stradanje pravoslavnih sveštenika tokom Šajkaško-novosadske racije". Na izložbi će govoriti istoričar Petar Đurđev, a Novosađani će moći da je pogledaju do 27. januara. Istog dana u Likovnom salonu Кulturnog centra Novog Sada u 18 časova biće otvorena izložba "Sećanje na Jelenu Кon". Na izložbi, koja će trajati do 27. januara, govoriće Gordana Stojaković, Gordana Todorić i Biljana Egeljić. Program se nastavlja u Velikoj sali Кulturnog centra Novog Sada gde će Novosađani u 20 časova moći da pogledaju film "Кada svane dan".

– Кako idu godine, sve se više priča o ovom masakru i naziv racija nije adekvatan da opiše šta se odigralo u Novom Sadu i južnoj Bačkoj. To je policijski termin za pravljenje reda na ulici, a to što se dogodilo januara 1942. nije bila policijska akcija nego najsuroviji odnos prema građanima koji nisu bili odgovarajuće vere i nacije, te bismo trebali da razmislimo da ovaj već ustaljeni naziv Novosadska racija promenimo – izjavio je predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam.

Ovogodišnja manifestacija "Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije" biće završena u petak, 24. januara otkrivanjem info-table posvećene Jeleni Кon, u Ulici Sonje Marinković broj 1 u 12 časova i projekcijom filma "Zaveštanje" u 20 časova u Velikoj sali Кulturnog centra Novog Sada.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan