Pomoć slepim i slabovidim sugrađanima: Gradski prevoz dobija zvučnu signalizaciju

Pomoć slepim i slabovidim sugrađanima: Gradski prevoz dobija zvučnu signalizaciju

Član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci prof. dr Nikola Ćirović i šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović primili su predstavnike Udruženja slepih i slabovidih osoba Grada Novog Sada i srodnih organizacija iz Beograda, Banja Luke i Gradiške.

- Grad Novi Sad vodi odgovornu socijalnu politiku, a u narednom periodu je planirano da gradski prevoz bude opremljen zvučnom signalizacijom kako bi naši slepi i slabovidi sugrađani mogli da se orijentišu gde, kada i na kojoj stanici treba da izađu. Druga stvar koja je neophodno da bude urađena jeste postavljenje tabli na Brajevom pismu sa polascima autobusa na autobuskim stajalištima, a takođe je potrebno povećati broj zvučnih semafora u gradu - rekao je prof. dr Nikola Ćirović i dodao da je važno raditi na podizanju nivoa svesti kako bi se omogućilo osobama sa invaliditetom da budu ravnopravni građani u društvu.

Prema rečima šefa Kabineta gradonačelnika Aleksandra Petrovića, Grad Novi Sad je prva lokalna samouprava koja je u septembru 2013. godine otvorila Kancelariju za osobe sa invaliditetom s ciljem da se poboljšaju njihovi uslovi života.

- Ovom prilikom gostima iz Republike Srpske i Beograda želim prijatan boravak kod svojih prijatelja u Novom Sadu, kojima čestitam slavu, uz obećanje da će Grad i dalje finansijski pomagati ovo udruženje, ali i učestovati u svim aktivnostima na eliminisanju arhitektonskih barijera za nesmetano kretanje slepih i slabovidih osoba - rekao je Aleksandar Petrović.

Gradska organizacija slepih Novog Sada deluje na teritoriji grada i okolnim opštinama od 1950. godine i okuplja 537 članova. Svojim bogatim programskim aktivnostima i obukama pomaže slepim i slabovidim osobama da nauče samostalno kretanje uz pomoć belog štapa, uči ih Brajevom pismu i radu na računaru, a takođe organizuje i brojne radionice psiho - socijalne podrške.

Predsednica Gradske organizacije slepih i slabovidih lica iz Novog Sada Neza Đurkić zahvalila se domaćinima na prijemu u ime svih udruženja i istakla da su problemi slepih i slabovidih osoba sa kojima se najčešće susreću školovanje i zapošljavanje i dodala da Grad i udruženja osoba sa invaliditetom moraju zajedno da rade na uklanjanju fizičkih barijera i na iznalaženju načina za poboljšanje njihovog položaja u društvu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan