Pomoćnik ministra objasnio kako će funkcionisati ukidanje rominga i koje su moguće zloupotrebe

Pomoćnik ministra objasnio kako će funkcionisati ukidanje rominga i koje su moguće zloupotrebe

Ukidanje rominga u regionu Zapadnog Balkana predstavlja veliki benefit za korisnike, jer neće biti nikakvih skrivenih troškova niti situacija u kojoj treba nešto da se aktivira.

Saobraćaj koji mu je raspoloživ u okviru paketa korisnik će od 1. jula moći da koristi na teritoriji celog Zapadnog Balkana, rekao je u razgovoru za portal N1 pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević.

On je dodao da će cene koje važe za svakog korisnika usluga u domaćem saobraćaju važiti i u mreži bilo kog operatora u regionu Zapadnog Balkana.

– Pre korišćenja usluga rominga, korisnici bi trebalo o detaljima da se informišu kod svojih operatora, jer je moguće da postoje ograničenja u potrošnji koja zavise od tarifnog paketa, i za pripejd i za postpejd korisnike – napomenuo je pomoćnik ministra zadužen za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj.

Dobrijević je istakao da je cilj da građani nastave da koriste usluge svojih operatora jednako povoljno i u mrežama drugih operatora u regionu, ali da to, kako je dodao, korisnici ne zloupotrebljavaju.

Jedino ograničenje biće takozvana politika fer korišćenja, gde regulatori propisuju nivoe fer upotrebe. To zapravo i nije ograničenje, već samo način da se spreči prekomerno korišćenje i zloupotreba. Konkretno, taj propis sprečava da korisnik iz Bosne i Hercegovine, na primer, kupi karticu u Srbiji, a onda je koristi u svojoj zemlji kao da je lokalna – istakao je Dobrijević za N1.

Razgovori, SMS i mobilni internet kao u domaćem saobraćaju

Dobrijević je podsetio da je ukidanje rominga od 1. jula u regionu Zapadnog Balkana završetak procesa koji je trajao dve godine i u kojem se postepeno spuštala cena usluga u romingu. On je ponovio da će od tog datuma svi korisnici moći da uživaju u razgovorima, mobilnom internetu i SMS porukama u zemljama u okruženju kao i u domaćem saobraćaju, bilo da koriste pripejd ili postpejd  uslugu.

Kako je napomenuo, politika fer korišćenja nije prepuštena volji operatora, precizirajući da te nivoe propisuju regulatori i da su oni identični onima koji važe u Evropskoj uniji. 


Pod prekomernom potrošnjom podrazumeva se slučaj da korisnik ostvaruje veću potrošnju u romingu u odnosu na domaći saobraćaj, kao i da duže boravi u ekonomijama Zapadnog Balkana nego u Srbiji. Ukoliko se utvrdi da je došlo do zloupotrebe, operatori šalju korisniku upozorenje, u kome ga obaveštavaju da mogu primeniti dodatnu naknadu za roming. Ako korisnik ne promeni navike u korišćenju usluga u romingu, operatori mogu primeniti dodatnu naknadu za roming, koja je ograničena na domaću cenu za pozive, SMS i internet saobraćaj – naglasio je Dobrijević.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan