Pomozite da Novi Sad dobije originalni književno-turistički vodič!

Pomozite da Novi Sad dobije originalni književno-turistički vodič!

Da li ste se ikada zapitali gde su voleli da izlaze čuveni novosadski autori? U kojim sokacima su nalazili inspiraciju i u kojoj ulici su rođeni? Sve te informacije biće vam na dlanu čim oživi jedinstveni projekat Book-Mark.

Iza Book-Mark projekta stoji organizacije NIVO (Neokulturna Inicijativa Van Okvira) koju je oformila nekolicina mladih Novosađana, mahom studenata književnosti koji bi na ovaj način voleli da široj publici približe književno nasleđe svog grada. Njihova ideja čini se sasvim jednostavna – oni žele da naprave literarni vodič kroz Novi Sad dostupan apsolutno svima.

U planu je, naime, da se kreira dvojezična brošura (na srpskom i engleskom jeziku), kao i aplikacija za Android uređaje i veb sajt. Kroz istraživački rad, prikupljaće se građa o znamenitim piscima i pesnicima, njihovim delima, i lokalitetima vezanim za njihove živote kakve su spomen kuće, grobna mesta, kultne kafane i druga mesta gde se odvijao njihov društveni život.

Osim čuvenih stvaratelja, u vodiču će se naći mesta i za savremenu književni scenu Novog Sada, te će svoje pratioce redovno obaveštavati o raznim pesničkim večerima, javnim čitanjima, promocijama i ostalim literarnim dešavanjima u gradu.

- Očito je da u gradu nema dovoljno inovativnih rešenja u pogledu popularizacije kulture, naročito među mladima. Namera nam je da promenimo to. Novi Sad poseduje ogromno književno-stvaralačko nasleđe i živu savremenu kulturnu scenu, koje bi mogle da se uvrste u turističku ponudu grada.  Pisci i dela čine važan segment kulturnog identiteta grada i njihovo promovisanje ide u korist kandidaturi grada za Evropsku prestonicu kulture 2021. Prevođenje brošure na engleski jezik učiniće je dostupnom stranim turistima – objasnila nam je Sanja Pavlović, jedna od pokretačica ovog projekta.

No, da bi se projekat realizovao, ovim mladim ljudima je potrebna je najpre podrška zajednice.

Projekat Book-Mark je prijavljen na konkurs „Centrifuga“ u okviru programa „Superste“ gde se sredstva dodeljuju onima koji nakon izvesnog vremena sakupe najviše glasova. Ti glasovi se sabiraju sa lajkovima sa Fejsbuka i pratiocima sa Tvitera.

KAKO DO VODIČA
Više o tome kako projekat možete da podržite pročitajte na stranici programa „Superste, a redakcija portala mojnovisad vas poziva da Book-Mark zapratite i na Fejsbuku i Tviteru.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad servisne informacije jkp lisje novosađani gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskopski znaci novosadska policija bez vode elektrovojvodina betanija isključenje vode jkp novosadska toplana novosadsko porodilište horoskop Petrovaradin bez struje bebe JGSP "Novi Sad" klisa Spens raspored sahrana i ispraćaja Isključenje struje JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad matičar novi sad raspored sahrana novi sad sahrane novi sad isključenja struje izmena režima saobraćaja