Pomozite detetu da izgradi samopouzdanje

Pomozite detetu da izgradi samopouzdanje

Ne zanemarujte male znakove kojima dete moli za pomoć jer kasnije možete lečiti mnogo veće probleme.

Roditelji bi trebalo da povedu više računa o razvoju samopouzdanja kod svoje dece, jer je ono bitno za njihov dalji život. Međutim, kako je roditeljstvo težak posao taj cilj je komplikovano ostvariti na adekvatan način.

Roditelji se uglavnom trude da podrže svoju decu u svemu, kako bi im razvili samopouzdanje. Ali koliko god ih štitili, ona će se u nekom trenutku osećati nesigurno i nesrećno. Zbog toga je najvažnije da roditelj prepozna koji je to krizni momenat u kom njegovom detetu treba pomoć oko vraćanja poverenja u sebe, prenosi "Telegraf".

Ovo je 5 znakova koji jasno govore da dete gubi samopouzdanje.

1. Dete ne može da prihvati ni kritiku ni pohvalu

Nekada i konstruktivne kritike, pa i pohvale,  mogu loše da utiču na nesigurno dete. Ono nekad nije u stanju da prihvati kompliment, jer misli da to nije istina i obično reaguje neslaganjem, okretanjem glave ili prevrtanjem očiju.

U ovim situacijama je najbolje da reagujete primerom. Pre svega stvorite pozitivnu porodičnu atmosferu, jer je ona osnova samopouzdanja. Zatim hvalite sebe i ukućane svaki dan, ali i analizirajte naglas da li ste dobro postupili u određenoj situaciji. U prvom momentu dete izostavite iz ovoga, jer će se ono samo uključiti kada se opusti i bude spremno da mu se pruži pomoć.

2. Dete izbegava izazove

Ukoliko vaše dete beži od zadatka iako nije ni pokušalo da ga reši, ili ako odustaje od svake prepreke, to je tipičan strah od neuspeha. Ovakvo ponašanje potiče od nesigurnosti i niskog samopouzdanja.

Svaki detetov strah treba ozbiljno shvatiti, pa i strah od neuspeha, iako su njegovi ciljevi vama mali i nebitni. Učite dete da bude strpljivo i uporno. Ovo se leči koračajući sitnim koracima do cilja, pri čemu je neophodno svaki posebno dobro pohvaliti.

3. Dete je samokritično

Ova osobina nije tako očigledna, pa je roditeljima teško da pravovremeno reaguju. Posebno je opasna u tinejdžerskim godinama, ali i mala deca su takođe podložna niskom samopouzdanju izraženom kroz samokritiku.

Ako vaše dete često ima loše komentare na račun svog izgleda, inteligencije ili ličnosti, vreme je da ga pohvalite. Međutim, bitno je da to konstantno radite sve dok ga ne uverite u istinitost vaših reči. Dakle, budite zaista iskreni. Na primer, ako je vaše dete dobilo lošu ocenu i duboko pati, jer misli da je neinteligentno, postarajte se da ga ubedite da je to samo nešto što nij enjegova sfera interesovanja i da se time ne meri pamet, ali da bi trebalo da izdvoji više vremena da savlada stvari koje mu po prirodi nisu zabavne.

O preostala dva znaka možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan