Poništen konkurs za direktora u Karlovačkoj gimnaziji

Poništen konkurs za direktora u Karlovačkoj gimnaziji

Profesti gimnazije u Sremskim Karlovcima održali su protest zbog postavljanja profesora fizičkog i rukometnog trenera Radovana Kovačevića za v.d. direktora, suprotno stavu kolektiva i školskog odbora koji su većinom glasova za direktora izabrali filologa Milana Đurišića.

Kako "N1" prenosi, pokrajinski sekretar je konkurs poništio, a profesori smatraju da je najstarija gimnazija u Srbiji postala meta politike, a mesto direktora stranački plen.

Milan Đurišić 25 godina predaje u najstarijoj gimnaziji u Srbiji, a na čelu škole žele ga kolektiv i školski odbor. Ipak, od funkcije ništa. Da li mu je mana to što je nestranačka ličnost? Naime, pokrajinski sekretar za obrazovanje je konkurs poništio, a u direktorsku fotelju smestio protivkandidata - profesora koji nije želeo pred kameru "N1".

Radovan Kovačević radi u gimnaziji jedva godinu dana, nema podršku većine kolega, ali profesori van kamere tvrde da ima keca u rukavu - člansku kartu vladajuće stranke.

- Kakva je ovo poruka našim učenicima? – pita Dejan Đurđev, profesor Karlovačke gimnazije.

Pitaju se i predavači koji su odlučili da o slučaju progovore javno, kao građani države do čijeg im je školstva, tvrde, stalo.

- Dakle, čudesan presedan je to što u 225 godina, ušli smo u treći vek Karlovačke gimnazije, nismo imali ovakav slučaj. Imali smo razne ideologije, razne političke eksperimente koji su uticali na školstvo i na Karlovačku gimnaziju. Đaci znaju o čemu se radi. I pre svega nas brine to kako će da se ostvaruju dalje u budućnosti, ako će neka politička opcija da rukovodi svima nama – kaže Đurđev.

Sveže postavljeni direktor na protivljenje kolega odgovara - nemam komentar. Nema komentar ni na pitanje "N1" da li je član Srpske napredne stranke.

Politika nije kumovala izboru - poručuje iz Novog Sada šef pokrajinskog obrazovanja. Objašnjava da bi za direktora postavio kandidata kolektiva, da na konkurs nije stigao prigovor.

A zamereno je što kandidatima osim uverenja da nisu osuđivani i da se protiv njih ne vodi istraga, fali i papir da nemaju privredni prestup. Taj dokument nije obavezan po zakonu, ali ga je moguće zahtevati po pravilniku o izboru direktora. Sekretar je odlučio da uvaži prigovor, iako je podnosilac koji je našao dlaku u jajetu - misterija.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan