PONOR: Ugrožena prava samohranih roditelja

PONOR: Ugrožena prava samohranih roditelja

Sprski zakon ne prepoznaje samohrane roditelje kao zasebnu društvenu kategoriju. Zbog toga oni ostvaruju prava jednaka kao i svi drugi građani, uprkos činjenici da su im ta prava u praksi često ugrožena. Od države, kroz roditeljski i dečiji dodatak, dobijaju tek da podmire osnovne životne potrebe. A od društva, umesto podrške – stigmatizaciju i osudu.

"Ponor" – jedna reč kojom nezaposlena samohrana majka u Srbiji opisuje svoj položaj. Nadica, koja je sama odgajala i školovala troje dece, od kojih je jedna i Marina – dete sa invaliditetom i vicešampionka u plesu – tvrdi da niti država ima sluha, niti društvo.

- Biti samohrana majka znači – mora da si uplakana, nesrećna, neugledna! Ove godine sam po prvi put dobila jednokratnu pomoć uvećanu od Centra za socijalni rad kad sam otišla sa svim papirima i rekla da li je moguće da vicešampionka sveta ne može da dobije pomoć za naočare koje ja ne mogu da kupim? Pet godina ne možemo da zamenimo naočare, je l' to puno što tražim? – pita se Nadica Blažić.

Iako preciznih podataka nema, procene su da je u Srbiji oko 150.000 samohranih roditelja. Kako ih ni jedan zakon u Srbiji ne prepoznaje kao zasebnu socijalnu grupu, ljudska, materijalna i socijalna prava često su im ugrožena.

Samohrani roditelji, koji nisu zaposleni, nemaju prava da decu upišu u vrtiće. A i u slučaju kada rade, vrtiće plaćaju jednako kao i funkcionalne porodice. Bez prednosti su na listama Nacionalne službe za zapošljavanje.

- Ovako kako sada stvari stoje, roditelji koji samostalno o detetu brinu, imaju prava kao bilo koji drugi roditelj u odnosu na sistem socijalne zaštite. Ukoliko pravosnažnim sudskim rešenjem postoji određeni iznos alimentacije ne možemo govoriti o samohranom roditeljstvu, odnosno roditelj koji o detetu brine je upućen na to da dokaže da mu se taj iznos ne isplaćuje – kaže za N1 Radmila Vulić Bojović, psiholog Centra za socijalni rad u Beogradu.

Zato brojne majke poručuju – osnovati Alimentacioni fond, instituciju koja bi umesto roditelja koji ne poštuju pravosnažne presude, deci iz samohranih porodica isplaćivala alimentaciju. Ali i podsećaju: to je priča, čiji se epilog čeka već godinama...

- Alimentacioni fond bi na neki način sistemski rešio, obezbedio da majke koje imaju pravosnažne sudske presude za isplatu alimentacije mogle da ta sredstva zapravo i dobiju, a ne da se ona vode samo na papiru, dok u stvarnosti, one taj novac nikada ne dobijaju, kaže Angelina Radulović, majka troje dece i predstavnica udruženja “Roditelj”.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan