Ponovo se osporava stečaj u "Jugoalatu": Nadležni nisu poštovali proceduru

Ponovo se osporava stečaj u "Jugoalatu": Nadležni nisu poštovali proceduru

Nastavlja se višegodišnja agonija ranije uspešne novosadske metalske industrije. Bez struje u pogonima nemoguć bilo kakav nastavak isplative proizvodnje.

Uvođenje stečaja u "Jugoalatu", nekadašnjem ponosu metalske industrije Novog Sada, moglo bi da dobije neočekivan epilog nakon što je raniji vlasnik fabrike Spasoje Jakovljević izjavio kako prilikom uvođenja stečaja nije poštovan zakon i da bi ta odluka trebalo da bude osporena pred višim sudskim organima.

Privredni sud u Novom Sadu, podsećamo, proglasio je, pre dvadesetak dana, stečaj u ovom preduzeću, koje se već godinama bori za opstanak, i pozvao poverioce da do 22. novembra prijave dugovanja. Jakovljević, međutim, tvrdi kako ova odluka nije validna.

- Postoji jasna, zakonom propisana procedura kako se stečaj uvodi, a u slučaju "Jugoalata" nadležni to nisu poštovali – jasan je Jakovljević. - Samim tim, već sam se žalio višim sudskim instancama, i verujem da će, kao i 2012. godine, kada je takođe pokušano uvođenje stečaja, i sada ta odluka biti oborena. Spreman sam da u odbrani "Jugoalata" idem do najviših sudskih instanci.

Jakovljević takođe tvrdi da "Jugoalat" – firma koja je pre tridesetak godina proizvodila precizne i specijalne alate i koja se u ozbiljnim problemima našla kada su uvedene sankcije – ima budućnost i šanse da, i pored teške situacije, obnovi proizvodnju, kao i da se mnogobrojim poveriocima isplate dugovanja.

Skupština poverilaca je prema odluci suda trebalo da bude održana 22. novembra, a zakazano je i ispitno ročište za 30. januar 2018. godine. Prvi zahtev za stečaj u "Jugoalatu" podnet je još 2010. godine, a takvo rešenje je predlagano više puta, pa i 2012. godine. I pored toga, prednost je davana unapred pripremljenom planu reorganizacije, koji do sada nije zaživeo.

Više od pola godine mašine u ovoj fabrici su bez struje, zbog čega je propao pokušaj da se u "Jugoalatu" pokrene i proizvodnja delova za hidrante, u koju je ova fabrika trebalo da uđe u saradnji sa kompanijom MKE iz Austrije. 

POLjOPRIVREDNE MAŠINE

Iz pogona "Jugoalata", kako je najavljeno pre gotovo godinu dana, trebalo je da počnu da izlaze poljoprivredne mašine, pošto je poslovodstvo te fabrike, u dogovoru sa vlasnikom patenta, inovatorom Stankom Mandićem, počelo sa izradom probne serije poljoprivrednih mašina koje zemljište obrađuju u jednom prolazu i donose uštedu od 100 evra po hektaru.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan