Pooštrena ograničenja za vozače početnike, lane učestvovali u 1.241 udesa

Pooštrena ograničenja za vozače početnike, lane učestvovali u 1.241 udesa

U Srbiji je u 2019. izdato oko 80.000 probnih vozačkih dozvola i njihov broj sve više raste, ali su novopečeni vozači učestvovali i u više saobraćajnih nesreća - 1.241, zbog čega su pooštrena ograničenja, pa probna dozvola može trajati i do četiri godine.

Vozači sa probnom dozvolom su u 2018. godini učestvovali u 1.057 saobraćajnih nesreća, u kojima je poginulo osam osoba, dok je u 2019. u nesrećama sa tim vozačima poginula jedna osoba. Zbog toga je ipak, povećana bezbednost saobraćaja kada je reč o vozačima sa probnim dozvolama i ona je svake godine sve veća, rekao je Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije, a prenosi RTV.

U septembru prošle godine izmenjen je Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i produžen je rok važenja probne vozačke dozvole sa jedne na najmanje dve godine. Tako će oni koji polože vozački ispit sa 17 godina imati probnu dozvolu do 21 godine, sa 18 tri godine i sa navršenih 19 dve godine.

Ograničenja su doneta isključivo u cilju unapređenja bezbednosti mladih vozača koji su, kako kod nas tako i svuda u svetu, među najugroženijim kategorijama učesnika u saobraćaju. U 2019. godini 3.300 vozača sa probnom dozvolom upravljalo je vozilom između 23 i 6 sati. Zatim njih 600 je prevozilo više od tri lica u vozilu, a 560 vozača je zatečeno da upravlja vozilom snage veće od 107 konjskih snaga sa probnom dozvolom, što je sve zabranjeno. Takođe, prošle godine je 380 vozača sa probnom dozvolom isključeno iz saobraćaja zato što su upravljali pod dejstvom alkohola – naveo je Radenković.

Neka od najvažnijih ograničenja za mlade vozače su i da pre navršene 18 godine moraju u vozilu biti u pratnji osobe sa vozačkom dozvolom od najmanje pet godina. Takođe, ne smeju upravljati vozilom pod dejstvom alkohola, niti smeju koristiti "hends fri" i druge uređaje za komunikaciju. Novopečeni vozači ne smeju na autoputu da upravljaju vozilom brzinom većom od 110 kilometara na čas, 90 kilometara na čas na motoputu, a na ostalim putevima brzinom većom od 90 odsto dozvoljene brzine.

Mladi vozači gube vozačku dozvolu već sa devet kaznenih poena, dok je zakonski propisano za vozače sa trajnom dozvolom da bez ovog dokumenta ostaju sa sakupljenih 18 bodova.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan