Pooštrene kontrole u Grčkoj, a jedna mera može biti posebno komplikovana za srpske turiste-vozače

Pooštrene kontrole u Grčkoj, a jedna mera može biti posebno komplikovana za srpske turiste-vozače

Slučaj srpskog turiste uzburkao je mreže i svojevrsna je opomena svima koji idu kolima u Grčku.

Imam veoma neprijatno iskustvo. U Polihronu nam je policija skinula tablice sa automobila zbog nepropisnog parkiranja i pored plaćene kazne od 40€ odbijaju da ih vrate uz obrazloženje da je to drugi deo kazne. Dvadeset dana bez tablica. Kako nam se “odmor” završava za dva dana, rečeno nam je da će nam tablice poslati konzulat za BG za jedno mesec dana. Dobijam različite informacije da li mogu vozilom bez tablica da se zaputim za Beograd. Pozvao sam i konzulat u Solunu gde mi je rečeno da je jednostavno takav zakon. Ovo je sramota i bruka – napisao je jedan član grupe Grčka info i pokrenuo žestoku raspravu.

Njegov slučaj nije usamljen, Grčka info je još pre nekoliko godina upozoravala turiste da ne parkiraju automobile na mestima gde to nije dozvoljeno, jer su mere značajno pooštrene, a najavljeno je da će ovakve akcije biti češće.

Policija ima pravo da oduzme registarske tablice nepropisno parkiranih automobila širom Grčke i to se ne odnosi samo na vozila registrovana u Grčkoj, već i na vozila sa stranim tablicama. Treba imati na umu i to da grčki policajci mogu napisati novčane kazne, ali nisu ovlašćeni da ih naplaćuju, tako da ne postoji način da to rešite "na licu mesta“. Kazna se mora platiti u ekspozituri pošte (ELTA) ili banke u roku od 10 dana.

Situacija postaje značajno komplikovanija s praksom da se tablice ne vraćaju ni po uplati kazne za nepropisno parkiranje, jer prema zakonu koji važi od 2018, pored novčane kazne za nepropisno parkiranje, koja košta 40-80 evra, vozač dobija i zabranu upravljanja vozilom na određeno vreme. Stranim državljanima zabrana upravljanja vozilom prestaje onog dana kad napuštaju teritoriju Grčke i tada bi trebalo da im tablice budu vraćene, naravno uz plaćenu kaznu i pisani zahtev.

Nepropisno parkiranje nije jedini prekršaj sa rigoroznom kaznom kakvu srpski turisti verovatno ne očekuju. Na sajtu Grčka info objavljeno je detaljno uputstvo za vozače - pogledajte kakve su kazne.

Ovo su neke od kazni koje trenutno važe u Grčkoj:

Kazne za prekoračenje brzine

Do 20 km/h: 100 €.

Više od 50 km/h: 350 € (moguće tužba) i isključenje iz saobraćaja na 60 dana.

Vožnja kroz crveno svetlo

700 €; ako usledi tužba, kazna se može udvostručiti.

Kršenje zabrane preticanja

Od 350 €.

Prelazak preko pune linije

Od 200 evra i eventualno 20-dnevna zabrana vožnje.

Prekršaj parkiranja

40 € do 80 €. Oduzimanje vozačke dozvole 10 dana i saobraćajne 20 dana.

Skidanje tablica sa vozila.

Parkiranje na mestu za vozače sa invaliditetom

Kazna je 150 €, oduzimanje vozačke i saobraćajne dozvole na 10 dana.

Vožnja bez pojasa

350 €

Vožnja pod uticajem alkohola

Od 0,5 %: od 200 € i eventualno isključenje iz saobraćaja.

Vožnja u papučama

50 €

 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan