Popis poljoprivrede pokazao da postoji opasnost da Srbija postane zavisna od uvoza hrane

Popis poljoprivrede pokazao da postoji opasnost da Srbija postane zavisna od uvoza hrane

Prvi objavljeni podaci nedavno završenog popisa poljoprivrede neprijatno su iznenadili agroekonomske analitičare iako su, kako sami kažu, očekivali negativne trendove i padove u ovoj oblasti. Za samo pet godina poljoprivredno zemljište je smanjeno za više od petine, dok je broj gazdinstava opao za 10 odsto. Najteža situacija je u stočarstvu. Drastično je opao broj svinja, koza, goveda, a manje je i ovaca i živine. Stručnjaci kažu da je ovo ozbiljan alarm za hitno donošenje mera koje bi zaustavile dalje uništenje srpske poljoprivrede. U suprotnom Srbija će izgubiti prehrambenu sigurnost i postaćemo zemlja koja je zavisna od uvoza hrane.

Prosečno poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji obrađuje 6,4 hektara, gaji jedno goveče, pet svinja, tri ovce, 43 komada živine i ima tri košnice pčela. Oni koji se bave poljoprivredom u proseku imaju 60 godina, dok je tek svaki jedanaesti nosilac gazdinstva mlađi od 40 godina. U ovoj grani radi ukupno 1.150.653-oje ljudi, što je 14 odsto manje nego 2018. kada je RZS radio anketu poljoprivrede.

Za mene su prvi rezultati popisa prilično šokantni. Svi mi koji se bavimo analizom smo znali da parametri u poljoprivredi opadaju i u proizvodnom smislu i u smislu kapaciteta, ali ovo je baš poražavajuće. Kada imate situaciju da raspoloživog zemljišta ima 20 posto manje nego pre samo pet godina, da korišćenog zemljišta imamo manje 6,3 posto, da nam je nestalo 48,2 posto šuma, onda se pitate gde je to nestalo i o čemu se radi – kaže Žarko Galetin, agrokonomski analitičar.

Da je gubitak poljoprivrednog zemljišta ogorman problem smatra i Dragana Latković, predsednica UO instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo. Objašnjava da je do sada kod mnogih postojala zabluda da koristimo oko 4,1 milion hektara obradive površine, što je po glavi stanovnika oko 0,56 hektara, a što je više nego u Holandiji.

Popis je pokazao da mi više nemamo te površine. Naši agroanalitičari su upozoravali da Srbija godišnje gubi oko 25.000 hektara obradivog zemljišta. Veliki deo poljoprivrednih površina se uzima za izgradnju infrastrukture, za izgradnju naselja, industrijskih zona... Ne kažem, mora i to da se gradi, ali se gubi zemljište – kaže Dragana Latković.

Dodaje da bi prilikom biranja lokacija za izgradnju, ukoliko je to moguće, trebalo birati ona zemljišta koja su manje pogodna za poljoprivrednu proizvodnju.

Problem sa gubitkom zemljišta je utoliko veći, jer se radi o resursu koji nije obnovljiv. Podseća da statistika u ovom popisu nije evidentirala drastičan pad kvaliteta našeg poljoprivrednog zemljišta.

Naše zemljište je degradirano. Humusa tj. organske materije u njemu je sve manje. Jako malo imamo stočarstva. Nemamo organskog đubriva. U Vojvodini je nekada humusa u zemljištu bilo i do pet procenata. Sada ga je manje od 3 posto. Da bi se procenat humusa povećao za jedan posto potrebno je i do 100 godina – podseća naša sagovornica.

Ipak, kaže, ne treba zaboraviti i da u Srbiji ima dosta neobrađenog zemljišta.

Ni stočarstvo u Srbiji nikada nije bilo u lošijem položaju.

 Po uslovnom grlu imamo pad proizvodnje od 20 posto. Kada pogledate da je to vremenski period od samo pet godina, onda vidite da je to drastično i da je to veoma loš trend koji na kraju može da se završti time da mi postanemo uvozno zavisni ne samo od svinjskog mesa i mleka, koje sad uvozimo, već i mnogo toga drugog – kaže Galetin.

Podaci pokazuju da u Srbiji trenutno ima svega 725.000 goveda, što je 17,7 posto manje u odnosu na 2018. godinu. Pad u proizvodnji svinja i koza je još veći. Svinja imamo 2,26 miliona što je smanjenje od čak 30,7 posto, dok je koza oko 150.000 ili za 31,5 procenata manje nego pre pet godina.

Pad u stočarstvu je trend koji se u Srbiji dešava od devedesetih godina prošlog veka, kaže Milan Prostran, agroekonomski analitičar.

Razvoj srpske poljoprivrede, upozorava, koči uvoz.

To je jako opasno. Ranije je uvoz godišnje bio do milijardu i trista miliona dolara, a sada je prešao dve milijarde i trista miliona. Nad ovim podacima treba da se zamisle ljudi koji su zaduženi za kreiranje agrarne politike. Budući da težimo EU, moramo da imamo politiku koliko toliko komplementarnu sa njihovom zajedničkom agrarnom politikom, koja očito i sama ima problema, a što vidimo po protestima u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji – kaže naš sagovornik.

Srbija mora da očuva prehrambenu sigurnost, a to ne može bez ozbiljne agrarne politike. Popis, kažu analitičari, pokazuje ubrzani trend propadanja srpske poljoprivrede.

Očito je, da dosadašnje mere nisu postigle željene rezultate i da je potrebno hitno nešto menjati.

Oceni vest:
5
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Odavno pokopana poljoprivreda

  pre 50 dana i 23 sata

  Ajde. Kao da već nije. I kao Ana i Aco ne znaju šta se dešava.
  Samo naivni srpski narod to ne zna.

  Oceni komentar:
  1
  20
 • Laser

  pre 50 dana i 15 sati

  Takoje biće zavisna zato što država ne vodi računa od stočarstvo ,ja putam vlast koliko je PKB imao krava a koliko ima danas imao je 35 hiljada a sada nema nista ja mislim ko je tu kriv lopivi ,druga stvar subvencije se daju i oni koji nemaju krave a utimaju veliki novac a oni koji imaju po koju krovu nema nista zato će biti propast u srbiji a kriva je samo država niko drugi.

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Dragan

  pre 50 dana i 6 sati

  Popis nije pokazao nista.to su bacene pare za kratku pricu uz kafu. Podatke Sam dao iz glave proizvoljno.doduse prilicno tacno. Ali popisicaci nisu trazilu uvid u papire.

  Oceni komentar:
  2
  5
 • Vlada

  pre 48 dana i 7 sati

  Propada sve pa zasto ne bi i poljoprivreda!?
  Po svim parametrima smo poslednji u Evropi....
  Mi smo narod koji zivi od prica j mitova dok deca beze,njive se zapustaju,stoka skapava....
  Galopirajucom brzinom Srbija nestaje!

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Туга и блуз

  pre 48 dana i 3 sata

  Успех досадашњих мера је изузетан, јер наметнути циљеви нашој (и у другом мандату спорној) Влади су беспрекорно испуњени. То што они нису у интересу Србије и народа то је наш проблем.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • Živeo nam Expo!

  pre 48 dana i 1 sat

  Da vidite kad bukne rat, pa EU ne bude imala hrane za Srbiju.
  A Ovaj i Ova izađu pred narod pa kažu da treba da počnemo da mislimo na svoje snage u poljoprivredi, i to onako ozbiljno, zabrinuto kao za one na Kosovu što su zabrinuti, i da eto, na neko vreme, treba da zabrovaimo na Expo 2027.
  A seljaci počnu da se žale da su razoružani i da ne mogu da se odbrane od sve češćih napada na svoje zalihe hrane.

  Oceni komentar:
  0
  0