Popis stanovništva odložen za šest meseci

Popis stanovništva odložen za šest meseci

Republički zavod za statistiku (RZS) objavio je danas da će se, zbog pandemije korona virusa, Popis stanovništva, domaćinstava i stanova odložiti za šest meseci i umesto u aprilu sprovesti u oktobru 2021. godine.

Odluka je doneta zbog nepovoljne epidemiološke situacije koja, kako je istaknuto, može bitno da ugrozi pripreme i terensku realizaciju Popisa 2021, kao najkompleksnijeg i najskupljeg statističkog istraživanja.

RZS je, navedeno je, uspeo da realizuje sve do sada planirane aktivnosti na pripremama Popisa 2021, čija je terenska realizacija, u skladu sa Zakonom o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, predviđena za april naredne godine.

Precizirano je da je u narednom periodu potrebno realizovati niz aktivnosti koje zahtevaju direktan kontakt, kako zaposlenih u Zavodu sa neposrednim učesnicima u popisu (instruktorima, popisivačima, članovima popisnih komisija i drugim licima angažovanim za popisivanje specifičnih kategorija stanovništva), tako i direktan kontakt instruktora i popisivača sa građanima.

Kao najrizičnije su prepoznate selekcija i obuka oko 20.000 kandidata za instruktore i popisivače, predviđena za period januar–mart naredne godine, kao i terensko prikupljanje podataka u aprilu 2021, kada 15.000 popisivača treba da izadje na teren i da u roku od mesec dana obidje svaki stan/kuću i da popiše kompletno stanovništvo.

To uključuje i lica smeštena u staračkim domovima, psihijatrijskim bolnicama, domovima za decu bez roditeljskog staranja, studente i učenike u domovima i internatima, migrante u prihvatnim centrima i druge kategorije stanovništva u kolektivnom smeštaju koje su u većem riziku od zaražavanja.

Imajući u vidu navedene aktivnosti i rokove za njihovu realizaciju, ali i neizvesnu epidemiološku situaciju i opasnost od širenja zarazne bolesti tokom sprovođenja popisnih radnji, nakon konsultacija sa epidemiolozima i opsežne analize različitih scenarija, odlučeno je da se Popis 2021. odloži.

Iz RZS-a su naveli da su prilikom donošenja odluke o odlaganju popisa razmatrane i informacije o planovima drugih zemalja koje primenjuju isti metod popisivanja.

Odlaganje Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. nametnulo je i potrebu da se Popis poljoprivrede u Srbiji, koji je bio planiran za oktobar 2021, odloži za 2022. godinu.

Ceo tekst pročitajte na sajtu "Danasa".

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan