Porast broja obolelih od respiratornih infekcija, stručnjaci savetuju i pneumokoknu vakcinu

Porast broja obolelih od respiratornih infekcija, stručnjaci savetuju i pneumokoknu vakcinu

U ovoj sezoni u Srbiji još nije laboratorijski potvrđen virus gripa, ali ono što jeste - to je porast broja obolelih od respiratornih infekcija, podaci su Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Prošle godine je prijavljeno više od 355.000 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu. Stručnjaci podsećaju da je najbolja prevencija vakcinacija.

Najviše novoobolelih od respiratornih infekcija beleže Zlatiborski, Pirotski i Braničevski okrug. Zbog njih, nedeljno u Beogradu, oko 14.000 pacijenata potraži pomoć lekara.

Neki sezonu gripa dočekuju spremni - vakcinisani. Do sada je potrošeno oko 60 odsto vakcina protiv gripa, podaci su Instituta za javno zdravlje.

Stručnjaci savetuju i pneumokoknu vakcinu, jer ta bakterija izaziva lakše, teže, a nekada i životno ugrožavajuće infekcije.

Trebalo bi jednu dozu da prime sve ove kategorije, koje treba da se vakcinišu i protiv gripa. Ona se daje samo jednom u životu, nema revakcina. Kod osoba koje imaju hronične bolesti, veoma često, na primer, infekcija gripom može da se komplikuje zapaljenjem pluća, a najčešći prouzrokovač je baš pneumokoka, odnosno streptokokus pneumonije – objašnjava dr Begović Lazarević.

U narednom periodu vakcinacija, redovno pranje ruku, izbegavanje onih koji imaju respiratorne infekcije i provetravanje prostorija u kojima boravite, pomoći će vam u borbi sa respiratornim infekcijama.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan