PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Skoro 50 žrtava prijavilo seksualno nasilje Centru u Betaniji, 19 maloletnica

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: Skoro 50 žrtava prijavilo seksualno nasilje Centru u Betaniji, 19 maloletnica

U centrima za žrtve seksulanog nasilja u Vojvodini u prvih deset meseci pomoć je zatražilo 48 žena od koga su 19 maloletnice.

U okviru projekta "Zaustavi, zaštiti, pomozi" Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo osnovano je sedam centara za žrtve seksualnog nasilja u zdravstvenim ustanovama.

Prva dva centra osnovana su u Zrenjaninu i Novom Sadu krajem 2016. godine, a tokom ove još pet u: Somboru, Subotici, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Vršcu i to u opštim bolnicama.

Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama je objasnila da u Novom Sadu Centar funkcioniše u okviru "Betanije".

- U toku prvih šest meseci ove godine 31 žena je zatražila pomoć u Centru, a od jula do oktobra njih 17. Od tog broja četrdeset odsto su maloletnice. Jedna osoba je seksualna radnica. Naša iskustva su pozitivna, jer žene stiču poverenje u sistem i samim tim mogu da svedoče o ovakvom specifičnom vrstu nasilja – kaže Stepanov.

Po iskustvima stručnjaka žene vrlo retko navode da je primarni problem seksulano nasilje, ali i generalno, retko i nerado govore da su žrtve takve vrste nasilja, ter je to tabu tema. Žrtve imaju snažan osećaj krivice i stida. Za sve njih u centrima koji su prvi takve vrste u regionu dostupne su: medicinske i psihosocijalne i usluge pravnog savetovanja.

- Centar pruža usluge ženama i devojkama od 15 godina, pa naviše. Kada se žena ili devojka javi u Centar biće primljena od strane medicinske sestre ili lekara. Usluge će se pružati u adekvatnom i za te namene određenom prostoru u zdravstvenoj ustanovi, kako bi se obezbedila privatnost. Ukoliko je potrebno ženi će biti ukazana neophodna medicinska pomoć i saniranje povreda. Istovremeno žena dobija i psiho-socijalnu pomoć – kaže Stepanov.

Centar obezbeđuje uključivanje nadležnih službi iz drugih sektora koji rade na rešavanju svakog pojedinačnog slučaja. To su: policija, javno tužilaštvo i Centar za socijalni rad. Istovremeno ukoliko je potrebno moguće je obezbediti i hitno zbrinjavanje žrtve.

Tihomir Vejnović upravnik GAK KCV je rekao da žrtve za razliku od prethodnog perioda neće više morati da odlaze na različita mesta poput urgentnog centra i tužilaštva, već će u Centru sve obavljati i biće zaštićene od dodatnih opterećenja.

- Prema zvaničim podacima 33 žene su ubijene prošle godine, a oko 90 odsto su žrtve nasilja. Drugim rečima ukoliko postoji pokazatelj o nasilju u porodici, potrebno je da se ono prijavi, kako bi smo sprečili najgori vid nasilja, a to je ubistvo – rekao je dr Vejnović.

Usluge centra su besplatne i dostupne su 24 sata, a žena ili devojka može doći sama ili u pratnji policije ili neke druge institucije.

Broj telefona na koji svaka devojka ili žena može potražiti pomoć je telefon SOS Vojvodina: 0800101010. Pozivi su besplatni, a telefon je dostupan svaki dan od 10 do 20 sati.

Medicinski fakultet je u okviru projekta obučio 688 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, a u toku je obuka još nekoliko grupa sa više od 300 polaznika. Cilj je da obuku prođe 1500 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Projekat realizuje Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo u partnerstvu sa Centrom za podršku ženama iz Kikinde.

Projekat je finansirao Poverenički fond Ujedinjenih nacija za podršku akcijama eliminisanja nasilja nad ženama.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova u toku prošle godine policijska uprava u Novom Sadu podnela je 38 krivičnih prijava za 30 lica, zbog sumnje da su učinila krivična dela protiv polnih sloboda.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad raspored sahrana novi sad bebe novosadsko porodilište vremenska prognoza novi sad Dom zdravlja JKP Vodovod i kanalizacija dnevni horoskop policija horoskop jkp lisje isključenje vode raspored sahrana i ispraćaja Isključenje struje RHMZ isključenja struje bez vode bez struje klinika za ginekologiju i akušerstvo Republički hidrometeorološki zavod sahrane novi sad astrologija jkp novosadska toplana MUP novorođenčad Dom zdravlja Novi Sad srpska pravoslavna crkva horoskopski znaci novosađani betanija