Poražavajuća statistika: Skoro 50.000 radnika u Srbiji ne dobija ni dinar

Poražavajuća statistika: Skoro 50.000 radnika u Srbiji ne dobija ni dinar

U našoj zemlji, prema procenama, oko 400.000 zaposlenih zaradu prima neredovno, najčešće kod privatnih poslodavaca.

Nekoliko hiljada dinara legne na račun na svakih sedam do deset dana. I tako mesecima unazad. Radnici "Mostogradnje" još se nisu dokopali ni septembarskih zarada. U svojoj muci, nažalost, nisu usamljeni. Tačan broj radnika koji skoro uzaludno odlazi na posao u Srbiji niko ne zna, ali je mnogo procena. Prema jednoj, oko 400.000 platu ne prima redovno. Druga kaže da na račune skoro 50.000 radnika poslodavac ne šalje ni dinar. Zvanična statistika ih je prebrojala tačno 38.300, ali ona nikad nije potpuno precizna.

Baš kao i tačan broj, tako se razlikuju i procene ko je "škrtiji" gazda – država ili privatnik.

- Mesecima unazad plate ne primaju zaposleni u ciglani "Naša sloga" u Kovinu, u "Mostogradnji", i još niz firmi - objašnjava Saša Toralković iz sindikata radnika građevinarstva. - Tokom prethodnih godina situacija se raščistila. Privatne firme nisu toliki problem, ali jesu državne i preduzeća u restrukturiranju. Građevinarstvo je preživelo cunami, naročito visokogradnja. U problemu je i industrija građevinskog materijala, jer je domaća tražnja mala.

Unija poslodavaca napominje da zarade ne plaćaju firme u blokadi, a takvih je lane bilo 55.000. Samo prošle godine 2.000 preduzeća je oglasilo stečaj, a i takvima su zarade poslednja briga.

- Oko deset odsto platu ne isplaćuje, jer su nesavesni i treba ih oštro kažnjavati - napominju u Uniji. - Poreska uprava kontroliše uplatu poreza i doprinosa, ali nema bazu podataka o redovnosti isplate zarada. Inspekcija rada obavlja kontrolu samo na osnovu prijava ili tokom kontrole, tako da podaci nisu sveobuhvatni i procenjuje se da oko 50.000 zaposlenih ne prima platu.

U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata veruju da je datum isplate krajnja neizvesnost za 400.000 radnika u Srbiji. Problem je najveći, kažu, u privatnom sektoru i javnim komunalnim delatnostima

- Za razliku od javnih preduzeća koja zarade primaju u dan, u privatnom sektoru zarade kasne po nekoliko meseci. Najgora situacija je u tekstilnoj, prerađivačkoj industriji, saobraćaju, trgovini i medijima - smatra Ranka Savić, predsednik ASNS. - Država ima preciznu evidenciju firmi koje ne uplaćuju poreze i doprinose, jer je zainteresovana za punjenje budžeta. Nema evidencije o onima koji ne isplaćuju zarade. To je odnos države prema zaposlenim građanima. Ključni razlog neisplate zarada je nelikvidnost privrede i u manjem procentu se radi o nesavesnim poslodavcima. Rešenje bi bilo promena zakona i uvođenje krivične odgovornosti poslodavca, zatvaranje preduzeća koja tri meseca ne isplate zarade i stavljanje na "stub srama" svih firmi koje ne isplaćuju zarade.

Više o ovoj temi pročitajte na sajtu "Novosti"

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

promenada raspored sahrana novi sad sahrane novi sad elektrovojvodina betanija JGSP "Novi Sad" novosadsko porodilište klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad bez struje JKP Vodovod i kanalizacija matičar novi sad Isključenje struje klinički centar vojvodine Aleksandar Vučić bez vode bebe jkp lisje Spens šoping centar promenada novosađani Elektrodistribucija Novi Sad KCV jkp novosadska toplana isključenje vode novosadska policija raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije servisne informacije novi sad isključenja struje