PORAŽAVAJUĆE: Samo polovina građana Srbije svakodnevno pere zube

PORAŽAVAJUĆE: Samo polovina građana Srbije svakodnevno pere zube

Stanovnici Srbije kod zubara najčešće dolaze zbog ulepšavanja.

Godinama unazad interesovanje za upis na studije Stomatološkog fakulteta ne opada, ali je briga o zdravlju zuba kod našeg stanovništva sve lošija. Razlog može biti to što je za mnoge odlazak kod stomatologa veliki izdatak, ali ima i mnogo onih koji su nemarni. Istraživanja pokazuju da samo polovina građana Srbije pere zube svakog dana i da tek svaki 12. čovek u Srbiji ima sve zube.

Cene stomatoloških usluga variraju od ordinacije do ordinacije, pa je to neretko kriterijum po kome pacijenti biraju stomatologa.

Plombiranje zuba u domu zdravlja košta do 1.500 dinara, kod privatnika i do 4.000. Krunice u državnim ordinacijama koštaju od 2.000 do 6.000 dinara, dok su u privatnim skuplje od 100 evra.

Kako za RTS kaže doktor Aleksa Marković sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu, najveći problem je ekonomski momenat i nedostatak novca za stomatološke usluge, te pacijenti najčešće dolaze zbog ulepšavanja.

Doktor Marković navodi i da u Srbiju dolaze stomatološki pacijenti iz inostranstva, jer uz isti kvalitet kao bilo gde u svetu dobiju istu uslugu i po nekoliko puta nižoj ceni. Smatra da je to "lep trenutak za srpsku stomatologiju".

DECA I STUDENTI BESPLATNO KOD ZUBARA: Deca starosti do 18 godina, studenti do 26 godina i pojedine kategorije nezaposlenih imaju i u državnim stomatološkim ordinacijama pravo na besplatno lečenje zuba, ali ne i na protetiku. Stariji od 65 godina, s druge strane, imaju pravo na besplatnu protetiku uz participaciju. Zaposleni od stomatoloških usluga mogu da računaju samo na takozvanu prvu pomoć, koja ne podrazumeva i vađenje zuba.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan