Poreska uprava radi i danas, od sutra obavezni fiskalni računi

Poreska uprava radi i danas, od sutra obavezni fiskalni računi

Poreska uprava Republike Srbije produžila je radno vreme kako bi omogućila svim obveznicima fiskalizacije koji još uvek nisu preuzeli bezbednosni element za potpisivanje fiskalnih računa da to učine i spremno dočekaju prelazak na novi model fiskalizacije.

Šalteri "Vaš poreznik" na kojima se preuzimaju bezbednosni elementi radili su prethodnih dana produženo radno vreme – od 7.30 do 18.00 časova, a u istom periodu radiće i danas, 30. aprila, kada ističe zakonski rok za prelazak na novi model fiskalizacije.

Poreska uprava podseća da puna implementacija Zakona o fiskalizaciji podrazumeva obavezno izdavanje fiskalnog računa sa svim propisanim elementima uz prepoznatljiv QR kod od nedelje, 1. maja 2022. godine.

Obveznici koji ne poštuju zakonske propise i nakon utvrđenog roka odnosno od 1. maja 2022. godine ne počnu da izdaju validne fiskalne račune biće sankcionisani shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji, navodi se u saopštenju.

Kako je javila "Nova ekonomija", Udruženje Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije poslalo je zahtev Ministarstvu finansija da se odlože nove fiskalne kase, odnosno primena Zakona o fiskalizaciji do kraja ove godine i da se izuzme delatnost ostalo obrazovanje. 

Veliki broj privrednika javio se u poslednje vreme Zaštitniku privrednika i preduzetnika jer imaju problem sa nabavkom e-kase i štampača jer dobijaju obaveštenje da ne mogu nove fisklane kase biti u funkciji na vreme, zbog toga što nisu stigli ili zbog toga što nema dovoljno vremena da se obrade i aktiviraju na vreme.

 

Izvori: Nova ekonomija, Moj Novi Sad

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan