Porez platilo 84 odsto Novosađana

Porez platilo 84 odsto Novosađana

Novosađani su vrlo uredne platiše, te procenat naplate poreza u ovoj godini, bez poslednjeg kvartala, koji dospeva 14. novembra, iznosi 84 odsto, a nešto je slabija naplata kod pravnih lica, piše “Dnevnik”.

Polovinom meseca, dospela je naplata treće rate poreza na imovinu i to je razlog što je povećan broj građana pred šalterima Gradske poreske uprave. Poreske obveznike je najviše interesovalo koliko je potrebno da uplate novca kako bi izmirili dospele obaveze.

- Gradska poreska uprava  je u postupku masovnog obračuna za 2015. godinu utvrdila obavezu po osnovu poreza na imovinu za fizička lica donošenjem rešenja za 143.244 obveznika, što je ukupno za 2.666 rešenja više nego u odnosu na prošlu godinu. Na broj donetih rešenja izjavljeno je 399 žalbi poreskih obveznika. Žalbe poreskih obveznika uglavnom se odnose na visinu utvrđene poreske obaveze, što ih u većini slučajeva čini neosnovanim, s obzirom da je prosečna tržišna cena kvadratnog metra nepokretnosti u zoni usklađena sa Zakonom o porezima na imovinu – naveo je član Gradskog veća za finansije Dejan Mandić.

Kako kaže, Novosađani su vrlo uredne platiše, te procenat naplate poreza u ovoj godini, bez poslednjeg kvartala, koji dospeva 14. novembra, iznosi 84 odsto. Nešto je slabija naplata kod pravnih lica, napominje Mandić i najavljuje da će Poreska uprava pojačati kontrolu naplate kod ovih poreskih obveznika.  

- Na iznos utvrđene obaveze i akontacija koji nisu plaćeni u propisanom roku obračunava se i plaća kamata po stopi jednakoj godišnjoj referentnoj stopi Narodne banke Srbije, uvećanoj za 10 procentnih poena primenom prostog interesnog računa do sto. Stopa trenutno iznosi 15,5 odsto. Zakonom je propisana i prekršajna prijava za neredovne platiše, na osnovu koje se vodi postupak pred prekršajnim sudom u Novom Sadu, koji će ceniti sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti prilikom izricanja presude - rekao je Mandić, dodavši da gradski poreznici tolerišu nenamerno kašnjenje od nekoliko dana, te da su u prethodnom periodu „bili izuzetno fleksibilni“ zbog trajanja samog procesa utvrđivanja poreza i dostavljanja poreskih rešenja.

Što se tiče priliva novca u gradski budžet, Mandić očekuje da će iznosi planirani budžetom biti i ostvareni do kraja godine. On smatra da neće biti većih odstupanja na prihodnoj i rashodnoj strani i da zbog toga ne bi trebalo da dođe do novog rebalansa budžeta. Ukoliko rebalansa i bude, on će biti posledica smanjenja ili povećanja određenih iznosa novca u okviru postojećih pozicija budžeta.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan